Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jövő évtől nem kell rögtön háziorvosi szakvizsga mindenkinek


Bakos Ilona miskolci háziorvos telefonál 2020. március 24-én.
Bakos Ilona miskolci háziorvos telefonál 2020. március 24-én.

Kicsit enyhítettek a feltételeken, egy sereg más szakképesítésű orvos is indíthat háziorvosi praxist, ha akar. Öt éven belül azonban meg kell szerezniük a háziorvosi szakképesítést. De eddig sem ez lett volna a fő problémák egyike.

Még egy karácsony előtti módosítás folytán jövő évtől lényegesen több ember indíthat Magyarországon háziorvosi praxist, ha akar.

Eddig a házi gyerekorvosokat nem számítva azok lehettek háziorvosok, akik orvosként végeztek és általános orvostan vagy háziorvostan szakorvosi szakképesítéssel. Mellettük még azok is, akiknek volt 10 év körzeti orvosi gyakorlatuk és belgyógyász szakorvosi végzettségük. Illetve azok, akik 1999 előtt legalább 25 évig voltak házi vagy körzeti orvosok.

Az új szabály alapján viszont január elsejétől azok is indíthatnak praxist, akik a következő szakképesítések bármelyikével rendelkeznek: aneszteziológia és intenzív terápia, belgyógyászat, foglalkozásorvostan (üzemorvostan), gasztroenterológia, geriátria, hematológia, honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem orvostan, infektológia, kardiológia, nefrológia, oxyológia és sürgősségi orvostan, reumatológia, tüdőgyógyászat, urológia, sebészet, orvosi laboratóriumi diagnosztika.

Ez nem jelenti azt, hogy innentől kezdve egyáltalán nem kell majd a háziorvosi szaktudás, ugyanis csak 5 évig működhetnek háziorvosként szakirányú képesítés megszerzése nélkül. A praxis elindításához az önkormányzattal is szerződést kell kötni, és a gyerekorvosokra ez a bővítés nem vonatkozik.

A fő probléma inkább a pénzhiány lehet

Jelenleg a NEAK listája alapján 571 háziorvosi praxis betöltetlen Magyarországon ezek közül 153 praxis kizárólag felnőtt.

A körök mérete az ellátandók számát mutatja.
A körök mérete az ellátandók számát mutatja.

Sok helyen viszont úgy reagáltak az egyre súlyosbodó háziorvoshiányra, hogy egybevonták a gyerekrendelést a felnőttel, és ún. vegyes praxist üzemeltettek. A Házi Gyermekorvosok Országos egyesülete szerint ezzel a

a gyerekek rosszabb orvosi ellátáshoz jutnak,

az egyszer megszüntetett gyerekorvosi praxis pedig "soha nem alakul vissza". A betöltetlen vegyes praxisokat is figyelembe véve Borsod-Abaúj-Zemplén megye van a legrosszabb helyzetben.

A mostani könnyítés több ember felé nyitja ki a háziorvosi hivatást, de az eddigi tapasztalatok alapján döntően eddig sem azért csökkent a háziorvosok száma, mert erős visszatartó erő lett volna a háziorvosi szakképesítés. Alább bővebben is olvashat a problémáról.

Több mint 700 ezer magyar ember él olyan körzetekben, ahol betöltetlen a háziorvosi praxis, a NEAK adatai alapján. Közülük több mint félmillióan szembesülnek azzal, hogy tartósan (több mint fél éve) nincs állandó háziorvosuk, nagyjából 150 ezer embert pedig több mint öt éve nem lát el állandó háziorvos.

Ha hiányzik valahonnan az állandó háziorvos, az nem azt jelenti, hogy ott ellátatlanul marad a lakosság. De nehezebben fér hozzá az alapellátáshoz, vagy akár kevesebb idő jut az ő gondjaira.

Ilyenkor helyettesítéssel oldják meg, hogy egy település vagy városrész se maradjon ellátatlanul. A helyettesítés rendszerint azzal jár, hogy a kevesebb ideig tud ott rendelni a helyettesítő orvos vagy messzebb lévő településre kell utaznia a betegeknek az alapellátásért. Ha kevesebb időt tud ott lenni egy orvos, akkor jellemzően kevesebbet is fog tudni tenni a betegekért.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG