Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hegyi-Karabah lakosságának már több mint hetven százaléka elmenekült


Kocsisor Örményország felé Hegyi-Karabahban 2023. szeptember 25-én
Kocsisor Örményország felé Hegyi-Karabahban 2023. szeptember 25-én

A vitatott státuszú terület szeparatista kormánya előző nap bejelentette, hogy feloszlatja önmagát, év végére megszűnik az el nem ismert köztársaság.

Örmény illetékesek arról számoltak be, hogy péntek reggelig 84.770 ember távozott a régióból, ahol az utóbbi napokban megindult újabb exodus előtt mintegy 120 ezren éltek.

Mindez azután történt, hogy Azerbajdzsán előző héten villámtámadást hajtott végre a teljes ellenőrzés visszaszerzésére szakadár régiója felett. Azt követelte, hogy az ottani örmény csapatok tegyék le a fegyvert, a szeparatista kormány pedig oszlassa fel magát.

A feloszlatásról szóló rendeletet végül a térség szeparatista elnöke, Szamvel Sakramanján írta alá. Ez a dokumentum a harcok befejezéséről kötött előző heti megállapodásra hivatkozik, amelynek alapján Azerbajdzsán lehetővé teszi Hegyi-Karabah lakosainak „szabad, önkéntes és akadálytalan mozgását” a csapatok lefegyverzéséért cserébe.

Ehhez kapcsolódóan: Az USA és az EU segélyt ígér a karabahi menekülteknek, tízezrek hagyják el a térséget

Az Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabah az 1994-ben véget érő szeparatista harcok során került az örmény hadsereg támogatását élvező helyi örmény erők kezére. Azerbajdzsán a 2020-as, hathetes háborúban visszafoglalta a térség egyes részeit bizonyos környező területekkel együtt.

A legutóbbi offenzívát és az orosz békefenntartók közvetítésével megkötött tűzszüneti megállapodást követően Azerbajdzsán megkezdte a tárgyalásokat a hegyi-karabahi szakadár hatóságokkal a térség újraegyesítéséről. Az azeri hatóságok ígéretet tettek arra, hogy tiszteletben tartják az ott élő örmények jogait, és tíz hónapos blokádjuk után helyreállítják az ellátást. Sok helyi azonban megtorlástól tart, és úgy döntött, hogy Örményországba távozik.

A tömeges kivándorlás vasárnap este kezdődött, a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő egyetlen út gyorsan megtelt autókkal, ami órákig tartó forgalmi dugót okozott. Hétfő este felrobbant egy üzemanyagtartály az egyik benzinkútnál, ahol a blokád miatt hiánycikknek számító üzemanyagért álltak sorba az indulni vágyók. Legkevesebb 68-an meghaltak, csaknem háromszázan megsebesültek, több mint száz embert azóta is eltűntként tartanak nyilván.

Az azeri hatóságok csütörtökön terrorizmus finanszírozásával, illegális fegyveres alakulatok létrehozásával és az államhatár illegális átlépésével vádolták meg Ruben Vardanjánt, a hegyi-karabahi szeparatista kormány egy nappal korábban letartóztatott egykori vezetőjét.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG