Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves harcok a jelek szerint lendületet nyerő ukrán ellenoffenzíva közepette


Kigyulladt páncélos Bahmutnál 2023. július 15-én
Kigyulladt páncélos Bahmutnál 2023. július 15-én

Több frontszakaszról intenzív összecsapásról érkeztek hírek, miközben az ukrán hadsereg műveletei a déli országrészben jól láthatóan felpörögtek a hónapok óta tartó lassú előrehaladás után.

A kijevi hadvezetés arról számolt be péntek reggel, hogy a szemben álló felek között több mint harminc közvetlen összecsapásra került sor az elmúlt 24 órában, és sikerült feltartóztatni az oroszok előretörési kísérletét a Donyecki területen lévő Limannál is, ahol a megszállók a hetekben csapaterősítést hajtottak végre.

Heves harc dúl továbbra is a donyecki Bahmutnál és Avgyijivkánál, illetve a zaporizzsjai Bergyanszknál és Melitopolnál. Avgyijivkában orosz tüzérségi csapásban egy civil meghalt, három másik megsebesült.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző nap bejelentette egy kisebb donyecki terület visszafoglalását a június eleje óta felszabadított falvak közelében.

„A 35. dandár és az Arij területvédelmi egység teljesítette feladatát, felszabadította Sztaromajorszke települést. Dicsőség Ukrajnának!” – mondta friss videóüzenetében.

Andrij Kovalev, az ukrán vezérkar szóvivője megerősítette az erről szóló tájékoztatást, Hanna Maljar, a védelmi miniszter helyettese pedig tudatta, hogy a katonák jelenleg a terület megtisztításán dolgoznak, az inváziós egységek teljes kiszorításán.

Ehhez kapcsolódóan: Speciális megoldással juthat Ukrajnába a molos dízel döntő része

Elemzők szerint az utóbbi napokban fokozott sebességbe kapcsolt az ukrán hadsereg ellentámadása, a haditechnikai eszközök összevonásának fókuszpontja pedig egyértelműen a Zaporizzsjai terület.

Egyre több fejlett technológiájú fegyver és Nyugaton kiképzett ukrán katona érkezik a harctérre, ezzel párhuzamosan az utóbbi hetekben a mintegy 1500 kilométer hosszú front számos pontján hevesebbé váltak az összecsapások.

A kijevi hadvezetés az ellenoffenzíva megindítása óta nem igazán kommentálja a fejleményeket, Hanna Maljar most is csak annyit közölt, hogy tart az előrenyomulás a zaporizzsjai Melitopol felé.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön elismerte, hogy jelentősen fokozódott a harc Zaporizzsjában, azonban azt állította, hogy az ukrán erőfeszítések kudarcba fulladtak.

Zelenszkij ezzel egyidejűleg ellátogatott az Odesszát érő orosz rakétatűzben súlyosan megrongálódott Urunk Színeváltozása-székesegyházba, majd sebesült katonákat keresett fel odesszai, mikolajivi, illetve dnyiprói kórházakban.

Önkéntesek takarítják a romokat az orosz támadásban megrongálódott odesszai székesegyházban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:32 0:00

Japán pénteken újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben, egyebek mellett az elektromos járművekre vonatkozóan is exporttilalmat rendelt el.

Eközben az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy újabb ukrán drónt lőttek le Moszkva mellett. Ez a harmadik hasonló incidens ebben a hónapban.

Ezúttal sem sérült meg senki, és anyagi károk sem keletkeztek a tájékoztatás szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Pilóta nélküli repülőgépek csapódtak be Moszkvában

Hétfőn két drón csapódott be az orosz fővárosban, az egyik nem messze a védelmi tárca központjától, a másik egy irodaépületet talált el. Július 4-én négy ilyen eszközt semmisített meg a légvédelem a Kreml közlése szerint, egy ötödiket pedig elektronikus zavarkeltéssel földre kényszerítettek.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG