Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves harcok dúlnak Gáza két legnagyobb városában, a civilek alig találnak menedéket


Izraeli katonák Gázavárosban 2023. december 8-án
Izraeli katonák Gázavárosban 2023. december 8-án

Nem csitulnak az összecsapások az izraeli haderő és a palesztin fegyveresek között Gázavárosban és Hán Júniszban, a helyiek szerint senki nincs biztonságban az övezetben.

Izrael azután indította meg háborúját, hogy a Nyugat által terrorszervezetnek minősített Hamász tagjai a határkerítésen áttörve október 7-én megöltek 1200 embert, és mintegy 240 túszt ejtettek.

Az október 7-i terrortámadások után megkezdett izraeli hadműveletek óriási pusztítást eredményeztek az enklávéban, mostanra a körülbelül 2,3 milliós lakosság csaknem 85 százaléka lakóhelye elhagyására kényszerült. Vannak, akik attól félnek, hogy nem is térhetnek már vissza.

Izrael első számú szövetségese, az Egyesült Államok továbbra is kitart a zsidó állam támogatása mellett, noha többször is határozottan felhívta a figyelmet a civilek védelmének fontosságára.

Videón, ahogy az izraeli hadsereg csapást mér a Hamászra
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:03 0:00

Helyszíni beszámolók szerint továbbra is heves harcok zajlanak a déli Hán Júniszban és környékén, ahol az izraeli erők előző héten újabb frontot nyitottak a szárazföldi offenzívában, emellett pedig folynak a katonai műveletek északon is, Gázavárosban és a Dzsabalija menekülttáborban.

„A helyzet rendkívül nehéz. Gyerekeim vannak, és nem tudom, hova menjünk. Nincs biztonságos hely” – mondta a jelenleg Hán Júniszban, a rokonainál menedéket kereső Huszein al-Szajjed.

A háromemeletes házban nagyjából hetvenen tartózkodnak, többségük északról menekült el, és egyre fogynak az élelmiszerkészletek.

Ehhez kapcsolódóan: A háború elől menekülő palesztinok szerint sehol nincsenek biztonságban

Mivel az összecsapások miatt továbbra is akadoznak a segélyszállítmányok, a szakértők szerint súlyos humanitárius válság van kialakulóban, komoly hiány van élelemből, ivóvízből, gyógyszerekből. Ráadásul egyesek attól tartanak, hogy Izrael teljesen ki akarja szorítani a palesztinokat a Gázai övezetből.

Utóbbit az izraeli kormány szóvivője határozottan tagadta, míg más magas rangú tisztségviselők korábban említettek hasonló forgatókönyveket, ami éles tiltakozást váltott ki Egyiptomból és más arab országokból, amelyek határozottan elutasítják a palesztin menekültek befogadását.

„Számítsanak arra, hogy hamarosan teljesen összeomlik a közrend, és még súlyosabb helyzet alakulhat ki járványokkal és a tömeges egyiptomi beáramlási nyomás fokozódásával” – figyelmeztetett vasárnap António Guterres ENSZ-főtitkár a felek között fontos közvetítőnek számító Katarban.

Ehhez kapcsolódóan: Katar rendkívül fontos közvetítővé lépett elő a közel-keleti konfliktusban

A hadműveletek kiterjesztésével egyre szűkül a terület, ahol a polgári lakosság biztonságban lehet. Az utóbbi napokban Hán Júniszban figyelmeztető röplapokat szórtak le, amelyekben azt kérik a civilektől, hogy vonuljanak még délebbre, az egyiptomi határ felé.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolja a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor a sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból.

A többszöri hosszabbítás után egy héten keresztül tartó tűzszünet december 1-jei összeomlását követően újrakezdett és kiterjesztett hadműveletek célja a Hamász uralmának felszámolása Gázában.

A harcok azután kezdődtek újra, hogy a szélsőséges iszlamisták megsértették a tűszünetet, és rakétákat lőttek ki Izraelre. Egy hét alatt a terroristák összesen 105 túsza térhetett haza, a zsidó állam börtöneiből 240 palesztin rabot bocsátottak szabadon. Utóbbiak többsége enyhébb bűncselekmény miatt került rács mögé, de olyanok is vannak köztük, akik merényletre készültek.

Az egyezség lehetővé tette a humanitárius segélyek bejuttatását az övezetbe. Napi kétszáz teherautó érkezhetett, köztük négy üzemanyag-szállító.

Szakértők szerint itt egy izraeli szárazföldi offenzíva minden bizonnyal végül meg tudná semmisíteni a Hamász katonai infrastruktúráját, így a kiterjedt alagútrendszert is, de ez annyi palesztin áldozattal és olyan pusztítással járna, amit az Egyesült Államok nem tartana elfogadhatónak.

A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma megközelíti a 18 ezret. A helyi egészségügyi minisztérium jelentései nem tesznek különbséget civilek és fegyveresek között, ugyanakkor a tárca azt állítja, hogy az áldozatok többsége nő és kiskorú.

Izraeli tájékoztatás szerint már ötezer Hamász-harcossal végeztek, bár nem mutattak be bizonyítékokat erre vonatkozóan. A gázai műveletek során eddig már több mint száz izraeli katona esett el.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG