Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves összecsapásokról számolt be az ukrán elnök


Ukrán harckocsi lövi az orosz állásokat Csasziv Jarnál 2024. február 29-én
Ukrán harckocsi lövi az orosz állásokat Csasziv Jarnál 2024. február 29-én

Az ukrán hadsereg intenzív harcot folytat a jelentős túlerőben lévő orosz megszálló csapatok ellen két határ menti körzetben – közölte Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök hozzátette, hogy a keleti és az északkeleti határnál is próbálják feltartóztatni a komoly szárazföldi offenzívába kezdő ellenséget.

„Védekező harcok, kemény összecsapások folynak a határ menti területek nagy részén” – mondta.

A kijevi vezérkar arról számolt be vasárnap este, hogy az orosz egységek legalább huszonkét támadást hajtottak végre az elmúlt napban két harkivi körzetben, és bizonyos „taktikai sikereket” tudtak elérni.

Szakértők szerint Oroszország még gyorsan megpróbálja kihasználni jelentős harctéri fölényét a súlyos fegyver- és lőszerhiánnyal küzdő Ukrajnával szemben, mielőtt megérkeznek a nyugati eszközök a következő hetekben és hónapokban, így ez az időszak lehet az egyik legveszélyesebb az ország számára a háború több mint két évvel ezelőtti kezdete óta.

Az utóbbi hónapok során jórészt mozdulatlan volt a több mint ezer kilométer hosszú front, a szemben álló felek leginkább rakétákkal és drónokkal lőtték egymás állásait.

Az orosz haderő harkivi műveletének az lehet a célja, hogy egyfajta ütközőzónát hozzanak létre a határ túloldalán lévő Belgorod védelmére, amelyet gyakran lőnek az ukrán fegyveres erők.

„Nincs idő a félelemre” – quadokkal mentik a sebesülteket az ukránok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:55 0:00

Hétfőn az oroszországi régió azonos nevű székhelyén még mindig tartott a romok eltakarítása, miután Ukrajna tüzérségi támadásában összeomlott egy lakóház. Tizenöt holttestet találtak eddig, huszonhét ember pedig megsebesült. Egy másik helyszínen is életét vesztette három ember a tájékoztatás szerint.

Jevgenyij Poddubnij, a VGTRK orosz állami televízió tudósítója azt írta nemrég, hogy a harkivi offenzíva új szakasz kezdetét jelöli. „Hátrébb szorítjuk az ellenséget a határról, elpusztítjuk őket, hogy megfosszuk a kijevi rezsimet annak lehetőségétől, hogy viszonylag olcsó rakétákkal támadhassa Belgorodot” – hangsúlyozta.

Az ukrajnai Donyecki területen „nem kevésbé heves” harcok zajlanak Zelenszkij szerint, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az inváziós erők megpróbálják szétaprózni az ukrán hadsereget azzal, hogy nyitnak egy második aktív frontot is Harkivban.

Hamarosan elindul a külföldön élő katonakorú ukrán férfiak regisztrációja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:10 0:00

Kifejtette, hogy Pokrovszk körzetében a legnehezebb a helyzet. A korábban hatvanezres lakosságú város sokáig nagyjából kétórányi autóútra volt a fronttól. Mostanra ez a felére csökkent, miután Avgyijivka februári elfoglalása megnyitotta az utat az oroszok nyugati előrenyomulásához.

Vlagyimir Putyin orosz elnök előző nap menesztette régi szövetségesét, Szergej Sojgut a védelmi tárca éléről.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG