Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heves utcai harcok Kijevben, üzent az ukrán elnök: Nem tesszük le a fegyvert


A repülőtér közelében áll ez a toronyház, amely találatot kapott Kijevben 2022. február 26-án.
A repülőtér közelében áll ez a toronyház, amely találatot kapott Kijevben 2022. február 26-án.

Heves harcok helyszíne az ukrán főváros, egyes beszámolók szerint már a kormányzati negyedből is fegyverek hangja hallatszik. Az ukrán elnök videóüzenetben cáfolta, hogy elhagyta az országot, nem teszik le a fegyvert, ezt üzente Kijevből Volodimir Zelenszkij.

„Ne higgyetek az álhíreknek, még mindig itt vagyok” – ​mondta a Twitteren szombat reggel közzétett videófelvételen az ukrán elnök, válaszul azokra a hírekre, melyek szerint elhagyta az országot, vagy elrendelte: Ukrajna adja meg magát az oroszoknak.

Volodimir Zelenszkij közölte, hogy nem teszik le a fegyvert, hangsúlyozta, hogy Kijevben marad és felszólította az ukránokat, hogy védjék meg az orosz ostrom alatt álló fővárost.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel, a háborúellenes koalíció működik, fegyverek és felszerelések érkeznek Ukrajnába a partnerországoktól.

Heves utcai harcok Kijevben

A Reuters hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva arról számolt be, hogy lövések hangja hallatszik Kijev kormányzati negyedének közelében. A hírügynökség tudósítója szerint a városközpontból tüzérségi támadás zaját hallani, és két rakéta csapódott be Kijev területén.

Figyelmeztették az ukrán főváros lakóit, hogy keressenek menedéket, ne menjenek az ablakok, erkélyek közelébe.

Rakétatámadás több nagyváros ellen

Az ukrán hadsereg közlése szerint pénteken légicsapások érték Szumi, Poltava és Mariupol környékét: az oroszok a Fekete-tengerről indítottak Kalibr-rakétákat a térségek ellen.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója szerint kemény harcok zajlanak Mariupol környékén, de összecsapások vannak Herszon, Odessza és Mikolajiv közelében is. Hozzátette: Mariupol semmiképp sem fogja megadni magát, nem fogják elfoglalni.

Az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz csapatok elfoglalták az Ukrajna délkeleti részén található Melitopol városát.

A Szabad Európa témával kapcsolatos összes cikkét megtalálja ezen a linken.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG