Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába az állami támogatás, ötödére csökkent az anyatejleadás Magyarországon


Egy laborasszisztens kézikocsira rakja az anyatejet a Heim Pál Gyermekkórház anyatejgyűjtő állomásán
Egy laborasszisztens kézikocsira rakja az anyatejet a Heim Pál Gyermekkórház anyatejgyűjtő állomásán

Mindenki tudja, hogy az anyatej kincset ér, de nem mindenkinek van elég. Mit egyen egy örökbe fogadott, vagy egy császármetszés után koronavírus-fertőzés miatt hetekig kómában fekvő édesanya gyermeke? Rajtuk is segítenek a hatvani anyatejgyűjtő állomáson.

Egy szolid, fekete-fehér tábla hirdeti az épület homlokzatán, hogy itt az anyatejgyűjtő bejárata. Hatvanban, a Zagyva-folyó közelében lévő épület előtt nem beszélget most senki, járvány van. Maszkos emberek hozzák-viszik a hűtőtáskákat.

A legkülönbözőbb emberek viszik el a tejet. A legtöbben azért jönnek, mert nincs elég tejük a saját gyermekük táplálására. A tápszert nem minden újszülött gyomra bírja el, és persze a legtöbb anya legalább az első időszakban anyatejjel szeretné táplálni a babáját. Olyan is van a hatvani anyatejgyűjtő állomás jelenlegi ügyfelei között, aki újszülöttet fogadott örökbe. És olyan is, akinek a története néhány hete az újságok címlapján szerepelt.

A koronavírus mindenhol ott van

József története sokaknak ismerős lehet, ő Szilvia férje, a covidos kismamáé, akit kétszer hoztak vissza az életbe, miután császármetszéssel megszülte a kislányát. Szilviát lélegeztetőgépre kellett kötni, majd műtüdőt kapott és 40 napig mesterséges kómában, mélyaltatásban tartották. Az orvosok 10 százaléknyi esélyt adtak az életére.

Amíg Szilvia kórházban van, a férje viszi minden nap a tejet a hatvani anyatej-gyűjtőből
Amíg Szilvia kórházban van, a férje viszi minden nap a tejet a hatvani anyatej-gyűjtőből

„A feleségem november óta kórházba fekszik, de remélhetőleg egy hónap múlva itthon lesz. Tíz napja került be egy rehabilitációs központba Budakeszin, mert újra meg kell tanulnia járni” – mondta Bedő József, Szilvia férje a Szabad Európának. Józsefnek az ismerősei szóltak, hogy próbálja meg a város anyatejgyűjtő állomását, hátha segítenek. „Segítettek, minden nap jövök a tejért. Sokkal jobb, mintha tápszert kapna a kislányom, nagyon szépen fejlődik” – mondta. Ha József nem tud jönni, akkor az anyósa megy be a tejért. „Nagyon sok segítséget kapok az anyatejgyűjtőben dolgozóktól is. Legutóbb szereztek egy fürdető kádat, mert ami van, az még túl nagy a koraszülött babának” – tette hozzá.

Szinte mindenki kaphat tejet

Magyarországon orvosi receptre lehet a gyermek nyolc hónapos koráig anyatejet beszerezni. A koraszülött babáknak alaphangon jár a tej, de a népjóléti miniszter 1997-es rendelete alapján, igen széles skálán mozog a jogosultak köre, vagyis a gyermek-, vagy háziorvos egy kis jó indulattal szinte bárkinek megírhatja a receptet.

A hatvani anyatejgyűjtő állomás bejárata.
A hatvani anyatejgyűjtő állomás bejárata.

„A hatvani anyatejgyűjtő állomás 58 éve működik. Nagyon nagy igény volt erre a városban, régebben persze többen dolgoztak itt, többen is adtak tejet” – mondta Semperger Katalin, a hatvani Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálat igazgatója. A két munkatársuknak, Gulyás Szilviának és Rusainé Klátyik Krisztinának köszönhetően azonban ismét egyre népszerűbb az anyatejgyűjtő állomás: többen hozzák és viszik is a tejet. Semperger Katalin szerint az önkormányzat segítsége nélkül nem lehetne az állomást üzemeltetni, mivel az állam a 11-12 millió forintos éves büdzsé harmadát állja csak. Ebben a munkatársak bére, a rezsi és anyagköltség van benne, az épületet az önkormányzat bocsátja rendelkezésre.

Fél-egy liter tej az átlag

„A koronavírus-járvány hatására márciustól júniusig egyetlen új tejadó anyuka sem jelentkezett, de szerencsére azok, akik a járvány előtt csatlakoztak, kitartottak mellettünk” – mondta Gulyás Szilvia, a hatvani anyatejgyűjtő állomás munkatársa. Mindezek ellenére sikerült az előző évhez képest a begyűjtött mennyiséget növelniük.

„Egy édesanya átlagosan fél-egy liter tejet hoz be naponta. Ez a saját gyermeke táplálásán felül marad meg” – mondta Gulyás Szilvia. Reggel nyolcig kell a tejnek beérkeznie, ezt követően minden alkalommal megvizsgálják azt. „Ellenőrizzük, hogy igazi anyatejet hoztak-e be. Megnézzük a tej fajsúlyát, hogy nincs-e felvizezve, illetve egy oldat segítségével ellenőrizzük a tej hitelességét, nehogy tehéntej legyen benne. De nálunk nem volt gond eddig” – mondta Gulyás Szilvia.

Védőnő ellenőrzi a leadott anyatejet.
Védőnő ellenőrzi a leadott anyatejet.

Egyszer fordult elő csak, hogy a reagens „kicsapódott”, ami elváltozásra utalt. Kiderült, hogy az anyuka olyan vitamint kezdett szedni, amelyben tejfehérje vivő anyag is volt. „Nem csalt az anyuka, egyszerűen csak a vitamin tartalmazott olyan segédanyagot, amit kijelzett az oldatos ellenőrzésünk” – mondta. A tejből vett mintákat havonta egyszer Budapesten is ellenőrzik, ekkor azt is megvizsgálják, hogy milyen arányban tartalmaz különböző baktériumokat, amelyek egy része természetesen hasznos. A tejet végül pasztőrözést követően adják oda elvitelre.

Nem a pénzért csinálják

Nem dohányozhat, nem ihat és kábítószerezhet, továbbá ötféle vizsgálatnak kell megfelelnie annak (VDRL-, bőrgyógyászati- és székletvizsgálat, tüdőszűrés, illetve HIV ellenanyag szűrővizsgálat), aki anyatejet akar leadni. Révész-Ádám Judit a második gyermekével van otthon, és ez a második alkalom, hogy leadja a felesleges tejét az állomáson. „Először 2017-ben vittem be rendszeresen a tejet, mert segíteni akartam azokon az anyákon, akiknek nincs, vagy nem elegendő a teje” – mondta. Amikor megszületett a fia nehezen indult be a tejtermelés, később azonban rengeteg felesleges teje lett, ekkor kereste fel az anyatejgyűjtő állomást. Három évvel később a kislánya születését követően is folytatta a hagyományt.

A tápszerezés egy kényszermegoldás, az nem azért van, hogy azzal tápláljuk a babákat.

„Szerencsés vagyok, mert a közelben lakom, reggeli sétának is tökéletes, hogy elvigyem a tejet. Ha valamiért mégsem tudok bemenni, akkor a közelben lakó és az anyatejgyűjtőben dolgozó Krisztina szokta magával vinni” – mondta Révész-Ádám Judit. Fronttól, időjárástól függően első alkalommal 700-800 milliliter tejet tudott leadni, most a második babánál napi 400 milliliter az átlag.

Az édesanya szerint nem csak ő, hanem a többi anyuka sem a pénzért csinálja. Ez túl kicsi összeg ahhoz képest, hogy mennyi vesződséggel jár és az újszülött ellátása mellett még arról is gondoskodni, hogy a tej minden reggel eljusson az anyatejgyűjtő állomásra. „A tápszerezés egy kényszermegoldás, az nem azért van, hogy azzal tápláljuk a babákat. Az anyatejben lévő zsírsavakat nem lehet mással pótolni” – mondta Judit.

Egyre kevesebben adnak tejet

Sok múlik az édesanyák önfeláldozásán, de egyre nehezebb dolga van annak, aki az újszülött gyermeke ellátásán kívül még másoknak is segítene. Az ország egyik felében, a Dunántúlon már alig van anyatejgyűjtő állomás. Sok településről több mint 50 kilométert kellene minden nap utazni, ami már nemcsak anyagilag nem éri meg, de már időben sem fér bele. Nem csoda, hogy évről-évre csökken a leadott tej mennyisége, és az érte fizetett állami támogatás összege is. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint 2010-ben még 106 ezer liter anyatejet adtak le, ez tavalyra 26 ezerre csökkent. Az elmúlt tíz évben tehát negyedére zuhant az édesanyák által leadott tej mennyisége.

Az állami támogatás összege úgy csökkent tíz év alatt 191,8 millió forintról tavalyra 71,2 millióra, hogy 2017-ben 1800 forintról 2700 forintra emelte meg a kormány az adómentes támogatás literenkénti összegét. Ez sem volt elég a csökkenő trend megállítására. A grafikonon az is látszik, hogy koronavírus-járvány hatására nem esett vissza drasztikusabban a leadott tej mennyisége, a csökkenő görbe ugyanis nem szakadt be.

Az anyatejgyűjtőben dolgozó szakemberek és a tejet leadó édesanyák véleménye szerint sokkal nagyobb, a véradáshoz hasonló hírverés kellene az anyatejnek is. A védőnőknek és a szülési felkészítések során, továbbá a kórházak szülészetein is jobban kellene propagálni a felesleges tej leadásának lehetőségét. Nagy segítség lenne, ha egy autó minden reggel körbemenne és felvenné az anyatejet. (Ezt egyébként Budapesten a Heim Pál Gyermekkórház anyatejgyűjtő állomása meg is valósította).

Szerintük ez egy nagyon fontos lépés lenne, mert egy anyának kevés ideje van „jótékonykodni” egy újszülött mellett. Az állam az anyatej-gyűjtésre szánt néhány tíz- esetleg százmilliós támogatása nincs összhangban a tápszerre költött több milliárd forintos dotációjával. Erről egyébként a következő cikkünkben írunk részletesen.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG