Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába él évek óta Szerbiában, nem engedi be az orosz háborúellenes aktivistát a balkáni ország


Pjotr Nyikityin sajtótájékoztatót tart Belgrádban 2023. január 19-én, miután benyújtotta keresetét a Wagner orosz katonai magáncég ellen állítólagos szerbiai tevékenysége miatt.
Pjotr Nyikityin sajtótájékoztatót tart Belgrádban 2023. január 19-én, miután benyújtotta keresetét a Wagner orosz katonai magáncég ellen állítólagos szerbiai tevékenysége miatt.

Az ukrajnai háborút élesen bíráló, orosz származású háborúellenes aktivista és jogász, Pjotr Nyikityin azt állítja, megtagadták tőle a belépést Szerbiába a belgrádi repülőtéren.

Nyikityin 2016 óta él Szerbiában állandó tartózkodási engedéllyel. Ő alapította a Szerbiai Orosz Demokratikus Társaságot. A külföldön élő oroszokat tömörítő egyesület tagsága több tízezresre nőtt, amióta Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát.

Nyikityin, aki július 13-án tért vissza Szerbiába vakációról, azt mondta a Szabad Európának, hogy érkezésekor elkobozták útlevelét, és körülbelül négy órát kellett várnia, amíg a határrendészek átadtak neki egy hivatalos dokumentumot, amely megtiltja a belépést az országba.

„Hajnali fél 1 körül az útlevél-ellenőrzésen elvették az útlevelemet, és azt mondták, hogy várjak. Többször megkérdeztem, hogy mi történik. Négy órával később közölték: arra utasította őket a Biztonsági és Információs Ügynökség (BIA), hogy ne engedjenek be az országba” – mesélte.

A dokumentumban az áll, hogy „külföldi kiutasítására vonatkozó biztonsági intézkedés, azaz Szerbiába való beutazási tilalom van érvényben” ellene – tette hozzá Nyikityin.

A Szerbiai Orosz Demokratikus Társaság tüntetéseket szervezett Moszkva ukrajnai inváziója ellen, és segítette a háborút ellenző oroszokat abban, hogy Szerbiába menjenek és letelepedjenek. Szerbia történelmileg baráti kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és nem volt hajlandó csatlakozni a Moszkva elleni szankciókhoz, amelyeket az európai országok többsége és Ukrajna nyugati szövetségesei léptettek életbe a 2022. februári invázió után.

Ehhez kapcsolódóan: Exkluzív: Kémkapcsolatokkal rendelkező, Nyugatról kiutasított orosz diplomaták bukkantak fel újra Szerbiában

Az aktivistacsoport jogi segítséget is biztosít oroszoknak, ukránoknak és belaruszoknak a szerb bíróságokon, és együttműködik a Békegalambok nevű szerb humanitárius szervezettel az ukrán menekültek megsegítésében.

Nyikityin, akinek házastársa szerb állampolgár, azt mondta a Szabad Európának, hogy két gyermeke is van, akik szintén szerb állampolgárok.

„Nincs hova mennem. Az otthonom itt van, Szerbiában” – tette hozzá.

„A rendőrség semmi felvilágosítást nem ad. (…) Panaszt fogok benyújtani ez ellen, addig nem mozdulok a repülőtérről, amíg be nem engednek az országba, vagy erőszakkal ki nem toloncolnak” – mondta Nyikityin.

Jóllehet Oroszországban született, 1993-ban, 13 évesen elhagyta az országot, hogy Hollandiában éljen; jelenleg holland állampolgár. Azt állítja, nincs orosz útlevele.

Nyikityin segített a szerbiai tüntetések megszervezésében Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus mellett.

XS
SM
MD
LG