Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába jelentettek választási csalásokat, Szerbiában beiktatták az új parlamentet


Díszőrség a parlament lépcsőjén az új szerb törvényhozás alakuló ülése előtt, 2024. február 6-án
Díszőrség a parlament lépcsőjén az új szerb törvényhozás alakuló ülése előtt, 2024. február 6-án

Feszült alakuló ülést tartott kedden a szerb nemzetgyűlés, miután a kormányzó nacionalisták figyelmen kívül hagyták azokat a jelentéseket, amelyek szerint szavazathamisítás és más szabálytalanságok zavarták meg a decemberi parlamenti és helyhatósági választásokat.

Az ülés kezdetén ellenzéki képviselők gyűltek össze a házelnöki emelvény körül, fütyültek, pfujoltak és Elloptátok a választásokat feliratú táblákat tartottak a magasba. Mások Aleksandar Vučić populista szerb elnök fotóival állta ki, A maffiafőnök felirattal.

A kormányzó Szerb Haladó Párt támogatói közben egy nagy transzparensen szidalmazták az ellenzéket.

Vučić pártja 129 mandátumot szerzett a 250 tagú törvényhozásban a december 17-i szavazáson. Az ellenzéki Szerbia az Erőszak Ellen koalíció messze lemaradva végzett a második helyen, 65 képviselői hellyel.

A nemzetközi jogvédő szervezetek képviselőiből álló választási megfigyelőmisszió a parlamenti és helyhatósági választások után kiadott előzetes jelentésében „durva retorikára, a média elfogultságára, a közalkalmazottakra nehezedő nyomásra és az állami forrásokkal való visszaélésekre” panaszkodott.

Ehhez kapcsolódóan: „Itt voltak ellenzéki képviselők, akik eltűntek” – vajdasági politikus a szerb választásokról

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája, az EBESZ Parlamenti Közgyűlése, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése és az Európai Parlament szerint a súlyos szabálytalanságok között szerepelt többek között szavazatvásárlás, illetve több szavazat leadása egy személy által.

Az Európai Parlament csütörtökön nyilatkozatot ad ki a szavazásról. Az ellenzék tisztségviselői szerint a kormánypárt azért tartotta meg sietve a parlament alakuló ülését, mert a jelentés várhatóan ajánlásokat is tartalmaz a következő lépéseket illetően.

A 2012 óta hatalmon lévő Vučić visszautasította az ellenzéki bírálatot, miszerint kormánya nem hagyta érvényesülni a demokratikus szabadságjogokat, miközben lehetővé tette a korrupció és a szervezett bűnözés elburjánzását.

Vučić alatt Szerbia az EU tagjelöltje, de az ellenzék azzal vádolja az uniót, hogy szemet huny az ország demokratikus hiányosságai fölött, cserébe a kilencvenes évek háborúi után továbbra is zaklatott balkáni térség stabilitásáért.

A választáson az elnök személyéről nem szavaztak, de a kormányzó hatóságok a kormánypárti média támogatásával Vučićról szóló népszavazásként állították be a kampányt.

A Szerbia az Erőszak Ellen nevű EU-párti koalícióban olyan pártok is vannak, amelyek ott álltak tavaly az egymást sűrűn követő tömeges lövöldözések által kiváltott több hónapos utcai tiltakozások mögött.

A szavazás érvénytelenítéséig folytatják az éhségsztrájkot a szerbiai ellenzéki politikusok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:33 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG