Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Higany okozhatta a tömeges halpusztulást Lengyelországban


Döglött halak úsznak az Odera felszínén, miután egy szennyezés tömeges pusztulást okozott a folyóban Lengyelországban 2022. augusztus 11-én
Döglött halak úsznak az Odera felszínén, miután egy szennyezés tömeges pusztulást okozott a folyóban Lengyelországban 2022. augusztus 11-én

Lengyelország katonákat vezényelt a Németországgal határos Odera folyó megtisztítására, miután tíz tonna hal pusztult el, amit egy tisztviselő ökológiai katasztrófának nevezett.

A nyugat-lengyelországi Zielona Góra város halászegyesülete pénteken közölte, hogy felfüggeszti a halászatot a folyóban, mert a német médiában megjelent, hogy meg nem erősített jelentések szerint a víz higannyal lehet szennyezett.

A halak tömeges pusztulásának okát jelenleg is vizsgálják. A délnyugat-lengyelországi Oława város közelében július végén észleltek először hatalmas mennyiségű halpusztulást, valamint más állatok, például hódok elhullását.

„Valószínűleg olyan bűncselekménnyel állunk szemben, amelyben halak és más élőlények pusztulását okozó anyag került a vízbe. Ennek ellenőrzése jelenleg folyamatban van” – mondta Jacek Ozdoba éghajlat- és környezetvédelmiminiszter-helyettes.

A lengyel politikai ellenzék és a helyi lakosok azzal vádolják Mateusz Morawiecki miniszterelnök kormányát, hogy túl lassan lépett fel a problémával szemben.
Przemysław Daca, a Polish Waters, a nemzeti vízgazdálkodási hatóság vezetője csütörtökön azt mondta, hogy már tíz tonna elpusztult halat távolítottak el a folyóból.

„Ez azt mutatja, hogy egy gigantikus és felháborító ökológiai katasztrófával állunk szemben” – mondta egy sajtótájékoztatón, amelyet a folyó közelében tartottak, ahol a tisztviselők dühös helyi lakosokkal találkoztak.

A délnyugati Wrocław városának környezetvédelmi hatósága korábban értesítette a helyi ügyészséget, hogy az ország második leghosszabb folyójába méreg kerülhetett.

Mariusz Błaszczak védelmi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy hivatásos katonákat és tartalékosokat is bevetnek, hogy segítsék a szennyezőanyagok eltávolítását a folyóból.

Az Odera több száz kilométeren át folyik észak felé a csehországi Odera hegységből, majd a Balti-tengerbe ömlik.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG