Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hihetetlen munkabírás és alkotókedv jellemezte a helikopterrel lezuhant milliárdost


A szerencsétlenül járt helikopter.
A szerencsétlenül járt helikopter.

Egy alaszkai helikopter-balesetben életét vesztette a leggazdagabb cseh üzletember, Petr Kellner. Magyarországon is jelentős érdekeltségei vannak, befektetési cége a Telenor távközlési cégnek többségi, illetve a Mall webáruháznak kisebbségi tulajdonosa.

Visszatérő vendég volt Alaszkában Petr Kellner milliárdos vállalkozó, a Forbes magazin szerint a leggazdagabb cseh üzletember. Kellner olyan túrákon vett részt, ahol szabadon lehetett síelni, vagyis nem a kiépített pályákon siklott le, hanem érintetlen hegyoldalakon. Ide általában helikopterrel viszik a síelőket, majd helikopter is veszi fel őket a hegyoldal alján. Nemcsak drága, de igen veszélyes hobbi is, hiszen nem tudni, milyen a pálya, hol vannak veszélyes szakaszok, esetleg kövek. Emellett a lavinával is számolni kell, könnyen előfordulhat, főleg szeles, melegebb napokon, hogy megindul a hótömeg.

A sors fintora, hogy mégsem siklás közben érte a baleset Kellnert, hanem utazás alatt. A New York Times szerint szombaton történt a baleset, az üzletembert szállító helikopter eddig tisztázatlan okokból zuhant le. Hatan ültek a fedélzeten, a mentőegységek egy túlélőt találtak, aki ugyan súlyos sérüléseket szenvedett, de stabil állapotban tudták kórházba szállítani. Öt utason már nem tudtak segíteni. Az 56 éves Kellneren kívül egy ötvenéves cseh és három amerikai állampolgár volt az áldozat. Utóbbiak közt volt a pilóta és két kísérő, akik közül az egyik túravezető volt.

Petr Kellner cseh üzletember.
Petr Kellner cseh üzletember.

Az utazást a Soloys Helicopters szervezte, elmondásuk szerint az elmúlt 17 évben egy súlyos balesetük sem volt. Az amerikai szövetségi légügyi hatóság tájékoztatása szerint az Eurocopter AS50B3 típusú gépet Butte városka közelében érte a katasztrófa.

Petr Kellner halálát hétfőn Jitka Tkadlecová, a cseh üzletember tulajdonában lévő PPF pénzügyi befektető csoport szóvivője is megerősítette. „Míg szakmai élete hihetetlen munkabírással és alkotókedvvel volt tele, magánélete csak a családjáé és gyermekeié volt. Temetésére szűk családi körben kerül sor” – mondta Jitka Tkadlecová az MTI tudósítása szerint.

Petr Kellner a PPF Group pénzügyi befektető csoport többségi tulajdonosa, övé a PPF részvényeinek 99,9 százaléka, a cégcsoport értéke 48,6 milliárd euró. Petr Kellner magánvagyonát a Forbes nemrég 17,5 milliárd dollárra becsülte, a Bloomberg listáján Kellner 15,7 milliárd dolláros vagyonnal szerepel. A prágai székhelyű PPF Group három kontinens számos országában vállalkozik a legkülönbözőbb ágazatokban.

Többségi tulajdonosa egyebek közt a lakossági kölcsönöket nyújtó Home Credit csoportnak, a cseh Nova és a szlovák Markíza kereskedelmi televízióknak, de övé a magyar Telenor 75 százaléka (a maradék 25 százalékot a magyar állam vette meg 2019-ben az Antenna Hungária Zrt.-n keresztül) és az itthon is aktív Skoda Transportation Services 88 százaléka is. Ez utóbbi alacsonypadlós villamosokat, trolibuszokat és elektromos mozdonyokat gyárt. De Kellneré a Magyarországon is népszerű webáruház, a Mall 40 százaléka is. A PPF tavaly vette meg a Central European Media Entreprises (CME) csoportot, amelynek az O2 mobilszolgáltató és az Air Bank is tagja.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG