Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Médiatanács nem kívánja megbüntetni a Hír TV-t háborús hírhamisítása miatt


Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke beszél Budapesten 2023. március 9-én
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke beszél Budapesten 2023. március 9-én

A Hír TV ünneplő brit fociszurkolókat mutatott be úgy egy friss videón, mintha ukránok örülnének félrészegen a Kercsi-híd halálos áldozatokkal is járó felrobbantásának. A hírhamisítással az ez ügyben felelős Médiatanács első körben foglalkozni sem volt hajlandó, majd jókora késéssel mégis, hogy megállapítsák: nem büntetik meg a hírhamisítást, sőt már abban sem biztosak, hogy lenne jogkörük fellépni ellene.

Idén júliusban a kormányközeli Hír TV könnyen leellenőrizhető hírhamisítással próbálkozott Híradójában – írja a Media1. Egy 2016-os videót vágtak be, amelyen brit szurkolók Will Grigg’s on Fire (Will Grigg lendületben, formában van) című dalukat éneklik mámoros hangulatban egy kocsmában.

Csakhogy a Hír TV-n ez úgy jött le, hogy az „az ukránok” örülnek a felvételen a Kercsi-híd halálos áldozatokkal is járó felrobbantásának.

Alább megnézheti az eredeti, 2016-os videót egészében a leghíresebb északír szurkolói dalról. William Grigg karrierje során alsóbb osztályokban játszott, az északír válogatottban mindössze két gólt lőtt, ennek ellenére máig nagy közönségkedvenc a szurkolóknál.

A felvételen egyébként akkori klubcsapata, az éppen negyedosztályú Wigan Atlethic szurkolói ünneplik sörözve a tényleg jó formában lévő csatárt. A 2016-os Európa-bajnokságon az egész világ megismerhette az északír szurkolók egyik kedvenc dalát.

A Hír TV Híradójában viszont ezt azzal kommentálva adták le, hogy „Felrobbant a Kercsi-híd, borzasztó az oroszok védelme – énekelték ünnepelve az ukránok egy kocsmában.” A csatorna azzal a címmel reklámozta a hamis tartalmat, hogy „Győzelmi mámorban úsznak az ukránok a Kercsi-híd felrobbantása után”.

Mindez nyilvánvaló hírhamisítás, és erősen rossz színben tüntetné fel az ukrán nép egészét.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság alá tartozó felelős szerv, a Médiatanács a lap érdeklődésére először azt állította, hogy szerintük nincs is jogkörük eljárni a tévében megvalósuló hírhamisítások esetén.

Ehhez kapcsolódik: Senki nem felelős a közmédiában elhangzottakért

Ezután viszont rögtön bejelentéseket kaptak arról, hogy ez a hamisított tartalom alkalmas az ukránokkal szembeni gyűlöletkeltésre. Emellett a MÚOSZ is felszólította a Médiatanácsot, hogy ne szabotálja az eset kivizsgálását, lépjen fel a hírhamisítókkal szemben.

Ekkor a szervezet úgy döntött, hogy kivizsgálja az ügyet. Pontosabban először elvonultak 33 napos szabadságra, majd mostanra kivizsgálták, megállapítva, hogy nem büntetik meg a Hír TV-t, jogi eszközökkel talán nem is mindig tudnak fellépni a hírhamisítás ellen.

„A bejelentések nyomán lefolytatott hatósági ellenőrzés nem állapított meg jogsértést: a műsorban gyűlöletkeltésre, illetve kirekesztésre alkalmas tartalom nem jelent meg. A Médiatanács hatásköre hiányában a mulasztás tényleges megtörténtét nem vizsgálhatta, tekintettel arra, hogy a médiaszabályozásban foglalt rendelkezések megsértésének gyanúja nem merült fel. A médiaszolgáltatók aggályos magatartása nem feltétlenül valósít meg médiaigazgatási jogsértést, ugyanakkor a médiaetika elveinek és a tisztességes tájékoztatás morális követelményeinek a betartása a felelősségi körükbe tartozik, amely jogi eszközökkel nem minden esetben kikényszeríthető” – idézte a Médiatanács döntését a lap.

Az ügy azért is érdekes, mert a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség korábban azt jelentette ki, hogy a médiahatóság kompetenciája fellépni az ilyen esetek ellen.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG