Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc - a Szabad Európa hírlevele


A Szabad Európa hírlevelében minden hétköznap reggel 3 perc alatt elolvashatja, szerintünk mit érdemes tudni Magyarországról és a világról.

A három legfontosabb hír péntek reggel:

- 718 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon,
- Magyarország tízszer olyan korrupt, mint az uniós átlag - derül ki az OLAF friss jelentéséből
- vita arról, sikerült-e javítani a magyar társadalom jólétén.

Koronavírus: rekordszámú új eset Magyarországon

Péntek reggeli adatok szerint újabb 718 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon, egy ember meghalt Covid-19-ben. Az eddig azonosított fertőzöttek száma 10 909, 631 ember halt meg. Dinamikus infografikánkban nem csak a magyar adatokat lehet kattintani és megnézni, hanem a környező országokkal is össze lehet hasonlítani a helyzetet.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) legfrissebb éves jelentése szerint az Európai Unión belül arányaiban Magyarországon találták a legtöbb pénzügyi visszaélést, közel 4 százalékot. Az uniós átlag 0,36 százalék. A Korrupciókutató Központ Szabad Európának nyilatkozó igazgatója azt mondta, „az elmúlt évek adatai alapján annak legalább örülhetünk, hogy nem romlott tovább a korrupciós helyzet Magyarországon”.

Magyarország 2011 óta nem tudott javítani társadalmának jólétén a Social Progress Imperative mérése szerint. Az intézet adatai azt mutatják, még két ország, az USA és Brazília is rosszabbul teljesített. Az ENSZ hasonló jelentése kevésbé drámai: szerintük javult a magyar életminőség, ami még így is a legrosszabb a V4 országokban.

Donald Trump és a koronavírus

Az amerikai elnök már márciusban tisztában volt a koronavírus-járvány súlyosságával, de nem akart pánikot – ezt állítja Bob Woodward amerikai újságíró megjelenés előtt álló könyvében, Donald Trumppal folytatott beszélgetésekre hivatkozva. Az amerikai elnök a részletekre reagálva tagadta, hogy hazudott volna az amerikai közvéleménynek. „Annyit mondtam, hogy nyugodtnak kell maradnunk, nem pánikolhatunk” – fogalmazott a CNN szerint egy csütörtöki tájékoztatón.

A civilek segítésén és a tüntetők támogatásán kívül egy eszköze maradt az Európai Uniónak a belarusz vezetés elleni fellépésben - a szankciók. Ezt azonban Ciprus akadályozza. Az okok a brüsszeli kulisszák mögé vezetnek – cikkünkben megmutatjuk, ki mit tesz és miért nem.

Tűz Leszboszon és Kaliforniában

Menedékkérők ezrei lettek hajléktalanok, miután szeptember 9-én kigyulladt és porig égett Görögország legnagyobb befogadótábora. Vajon mi lesz az eddig ott élőkkel?

Végül Kaliforniába látogatunk, ahol súlyos erdőtüzek pusztítanak. Infografikánkon megnézheti, hol pusztítottak a lángok az elmúlt években.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG