Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mi lesz a Covid-vakcinák jövője?


Dúl a vita egyes államok és civil szervezetek, valamint a gyógyszergyártók között, miután az amerikai kormány felvetette, a szegény országok megsegítésére függesszék fel a COVID-19 oltóanyagok szabadalmainak oltalmát. Érvek és ellenérvek.

Újabb 99 áldozata volt az elmúlt 24 órában a koronavírus-járványnak Magyarországon. A hivatalos kormányoldal szerint az új fertőzöttek száma 493, kórházban 3282 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 379-en vannak lélegeztetőgépen. Közben a regisztrált 16-18 évesek szerdáig foglalhatnak időpontot Pfizer-vakcinára, mellyel e hét csütörtök és jövő hét kedd között oltanak.

Az amerikai kormány arra szólított fel, hogy a szegény országok megsegítésére függesszék fel a COVID-19 oltóanyagok szabadalmainak oltalmát. Miközben egyes államok és aktivisták üdvözölték a kezdeményezést, a gyógyszeripar már nem volt ennyire lelkes, mondván, a lépés fékezné az innovációt és nem segítene gyorsan megfékezni a pandémiát. Ajánlom cikkünket, melyben áttekintjük, miért lehet ez fontos döntés.

Európa lassan újranyit

Ki így - ki úgy nyit: egyre több európai országban enyhítik vagy oldják fel a korlátozásokat. A spanyolok fél év karantén után nagy bulival ünnepeltek a tengerparton, míg a németek óvatosabban, de kirajzottak a parkokba. Megmutatjuk, hol hogyan teltek az első szabadabb napok.

Ki így - ki úgy nyit: a korlátozások feloldása Európában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:20 0:00

A történelem folyamán időről időre súlyos járványok ütik fel a fejüket világszerte. Az áldozatok száma sokszor milliós nagyságrendű. Izgalmas infografikánkban a Kr.e. 430-ban tomboló, 100 ezer halottat szedő athéni pestistől kezdve idézzük fel a legsúlyosabb járványokat. Vajon melyik volt a legtöbb áldozatot követelő vész?

Kérdései vannak a vakcinákkal kapcsolatban? Van, amit még nem tud? Látogasson el folyamatosan frissülő aloldalunkra!

Német diplomáciai kritika a magyar kormánynak Kína miatt

A német külügyminiszter „teljességgel érthetetlennek” nevezte, hogy Magyarország megakadályozta a Kínát a hongkongi demokrácia eltiprása miatt elítélő közös uniós állásfoglalást. „Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország megtöri az uniós egységet egy Kínával kapcsolatos kérdésben” – hangsúlyozta a Politico cikke szerint Heiko Maas.

„A nők elleni erőszak egyike a legszélesebb körben tapasztalt emberi jogsértéseknek, mindennapos fenyegetést jelent nők és lányok életére és egészségére világszerte” – állítja a Human Rights Watch. A jogvédő szervezet ezért a nők elleni, valamint a családon belüli erőszak megelőzését célzó Isztambuli Egyezmény ratifikációjára és végrehajtására szólított fel.

Egykori náci halálgyárba költözik a CEU

A bécsi önkormányzat a Steinhof területét ajánlotta fel a CEU új kampuszául, amit az egyetem el is fogadott. Ám a komplexumnak sötét múltja van: több mint 750 gyereket gyilkoltak meg itt a náci eutanázia programban.

Az egykori náci halálgyárba költözik a CEU
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:45 0:00

Az Egyesült Államokban zsarolóvírus miatt állt le az ország legnagyobb üzemanyag-ellátó hálózata. A háttérben a Darkside nevű csoportot, melynek tagjai valamiért sosem támadnak a volt szovjet blokk országaira. Szerencse lehet a bajban, hogy a zsarolók pénzt is akartak, nem pusztán rombolni – derül ki cikkünkből.

Végül, de nem utolsósorban: negyven éve ezen a napon, 1981. május 11-én hunyt el Bob Marley, a XX. századi zene egyik legfontosabb alakja. Pályafutásával alapjaiban változtatta meg a könnyűzenét, dalai között olyan klasszikusok vannak, mint a No Woman No Cry, a One Love vagy a Redemption Song. A Time Magazine 1977-es lemezét, az Exodust az évszázad albumának választott. A BBC képgalériájában ikonikus és kevésbé ismert fotókat is nézegethet.

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG