Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hivatalba lépett az új ukrán védelmi miniszter


Rusztem Umerov
Rusztem Umerov

Az ukrán parlament jóváhagyta a krími tatár származású Rusztem Umerov kinevezését a tárca élére, miután Volodimir Zelenszkij elnök a napokban menesztette elődjét.

„Üdvözlet a fedélzeten, miniszter úr” – írta a tárca a korábban Twitterként ismert, X nevű platformon, miután a parlament nagy többséggel megszavazta a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás tavalyi tető alá hozásában segédkező Umerov hivatalba lépését.

Az Állami Vagyonkezelő Alap 41 éves vezetője Olekszij Reznyikovot váltja a tisztségben, aki lényeges szerepet játszott abban, hogy meggyőzzék a szövetségeseket az óriási összegű katonai támogatásokról.

Az ukrán elnök azzal indokolta a döntést, hogy „új megközelítésekre, az együttműködés új formáira van szükség a hadsereggel és a társadalom egészével”.

Denisz Smihal kormányfő kiemelte, hogy a poszt betöltése hatalmas felelősséggel jár az Oroszországgal folytatott totális háború idején. „Arra számítunk, hogy az új miniszter gyorsan belejön a feladataiba, és folytatja a védelmi szektor reformját” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Benyújtotta lemondását az ukrán védelmi miniszter

Elemzők szerint a személycsere nem lesz hatással az ukrán katonai stratégiára.

A minisztériumot az utóbbi időszakban korrupciós botrányok rázták meg, a vád szerint például jócskán túlárazott szerződéseket kötöttek élelmiszerek és felszerelések beszerzésére vonatkozóan. Reznyikov tagadja, hogy bármi köze lett volna az ügyhöz, és kijelentette, hogy hivatali ideje alatt megreformálták a korábbi szabályokat, ő maga pedig minden rábízott feladatot teljesített.

A lemondását hétfőn benyújtó volt védelmi miniszter hangoztatja, hogy lejáratókampány áldozata.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG