Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eldöntötték, nem csatlakoznak Orbán Viktor pártszövetségéhez a lengyelek


Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Orbán Viktor Brüsszelben 2024. június 27-én
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Orbán Viktor Brüsszelben 2024. június 27-én

Marad az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójában a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) az új összetételű Európai Parlamentben. A volt lengyel kormánypárt egyik képviselőjét választották meg a Giorgia Meloni olasz kormányfő vezette konzervatív frakció alelnökének.

Az ECR képviselőcsoportja 2009-ben alakult, jobboldali és szélsőjobboldali, euroszkeptikus pártok tagjaiból. Jelenleg 83 képviselővel a harmadik legnagyobb pártcsalád a formálódó új Európai Parlamentben. Vezető ereje a volt olasz kormánypárt, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), illetve a Giorgia Meloni-féle Olasz Testvérek.

A frakció elutasította a Fidesz felvételi kérelmét, befogadta ugyanakkor a szélsőséges román nacionalista párt, a Románok Egyesüléséért Szövetség, az AUR képviselőit. Később éppen ezzel a lépéssel indokolta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, majd Orbán Viktor is, hogy a Fidesz nem csatlakozik az ECR EP-frakciójához, noha Meloni elutasítása napokkal a magyarellenes AUR felvétele előtt történt.

Ehhez kapcsolódóan: Éppen ott nem foglalta el a kormány Brüsszelt, ahol a legfontosabb lenne

Az ECR képviselői hétfő óta tanácskoznak Szicíliában, ahol a lengyel párt EP-képviselője, Kosma Złotowski a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta: a szóbeszédek ellenére a PiS nem hagyja el a frakciót a következő ciklusra.

A képviselőcsoportban a lengyel politikusok megtartották korábbi pozícióikat: Joachim Brudziński maradt a társelnök, Złotowski pedig ismét az egyik kincstárnoki tisztséget töltheti be.

Orbán Viktor múlt vasárnap jelentette be Bécsben, hogy a liberális pártcsoportból kilépett Andrej Babiš korábbi cseh kormányfővel és Herbert Kickllel, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével önálló politikai csoportosulást hoz létre Patrióták Európáért néven. A pártszövetséghez másnap csatlakozott a portugál szélsőjobboldali Chega! (Elég!), és várakozások szerint a következő napokban újabb jelentkezőkkel egészülnek majd ki. A pártszövetséget Orbán Viktor a közmédiának adott interjúban Közép-Európából induló, összeurópai, jobboldali, hazafias politikai szerveződésként jellemezte. Szerinte nagyon gyorsan a harmadik, majd a második legnagyobb képviselőcsoport lesz Brüsszelben. „Még négy-öt nap, és sokan fognak meglepődni” – fogalmazott a Fidesz elnöke, hozzátéve, hogy július 8-án lesz az alakuló ülésük.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG