Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Hogy a gyerekek tudják, kik a fasiszták”: így tolják a Kreml narratíváját az iskolásoknak


A gyermekrajz címe: A béke védelmében
A gyermekrajz címe: A béke védelmében

Egy nap Mihail Szalajcsuk kisfia, Kirill furcsa kérdést tett fel: „Papa, mi az a különleges hadművelet?” Ezután tudni akarta, hogy az apja járt-e valaha háborúban.

Igaz, hogy valaki megtámadhat minket?” – idézte fel az apa a fia kérdését.

Kirill az Orenburgi terület egyik városában, Szakmarában a Gyermekek Alkotóházába jár órákra. Osztálytársaival és az ország többi gyerekével együtt előadásokat hallgat a szomszédos Ukrajna elleni orosz háborúról, és arra kényszerítették, hogy részt vegyen egy országos művészeti versenyen – a Z Hazafin –, amely a Kreml háborúról szóló narratíváját népszerűsíti.

„Az intézet igazgatója, Szvetlana Malceva bement az osztályába, és azt mondta a gyerekeknek, hogy Ukrajnában a fasiszták miatt szenvednek az emberek, az ottani civileket meg kell menteni, és hogy a gyerekek művészete inspirálhatja a katonáinkat (…) és még sok hasonló dolgot – idézte fel Szalejcsuk a Szabad Európa orosz nyelvű adásának. – Olyan kategóriákban versenyeznek, mint a Z a győzelemért és az Az erő az igazságban van.”

A verseny neve és kategóriái a latin Z és V betűre játszik, amelyek az orosz kormány hamis narratíváinak szimbólumává váltak, miszerint az orosz erők Ukrajnában a neonácikat és a bűnözőket irtják ki – gyökerestül.

„Nem követelték, de kitartóan kérték” a részvételt

A Z Hazafi verseny egyike a számos felső sugalmazásra szervezett kezdeményezésnek – vannak köztük flashmobok, tüntetések, levélíró kampányok és más, a helyi közigazgatás és a kormányzó Egységes Oroszország párt regionális szervezetei által támogatott ötletek –, amelyekben a gyerekek segítségével demonstrálják a háború, a hadsereg és Vlagyimir Putyin elnök támogatását.

Szalejcsuk elmondta, hogy Kirill oktatói nem követelték a gyerekektől, hogy részt vegyenek a projektben, de „kérték – ahogy ők mondják – nagyon kitartóan”. Malceva állítólag azt mondta a gyerekeknek, hogy „ez nagyon fontos és szükséges feladat”, és hogy ezzel az orenburgi régió orosz katonáit akarják támogatni.

Szalejcsuk elmondta: arról beszélt a fiának, hogy túl korai még ilyen dolgokat megtudnia.

„Az ő dolga, hogy keményen dolgozzon az iskolában, sportoljon és játsszon – mondta. – A legjobb, ha nem tud semmit a háborúról. Ez az én véleményem. Az élet elég nehéz. Miért kellene hozzátenni ennek az őrületnek, a vérnek, a halálnak és az erőszaknak a terhét?”

Ennek ellenére Szalejcsuk azt mondta, hogy nem tiltotta meg Kirillnek, hogy részt vegyen a Z Hazafiban. Az ellenkezés „a végén még többe kerülne nekem”.

Viktoria Geraszimova, akinek a lánya, Marija ugyanabba a szakkörbe jár, mint Kirill, és akit szintén arra kényszerítettek, hogy részt vegyen a Z Hazafiban, azt mondta, hogy nem érti a projekt értelmét.

„Miért kell a gyerekeknek vadászgépeket és tankokat rajzolniuk? – mondta a Szabad Európának. – Pillangókat és virágokat kellene rajzolniuk.”

Az otthon befejezett rajz, hogy a tanár kipipálja a feladatot

Geraszimova idősebbik lánya kilencedikes. Őt is beszervezték a Z Hazafiba az iskolában.

„Nagyon sokat megért, és magától is meg tudja különböztetni a jót a rossztól – mondta Geraszimova. – A kisebbik gyermekem azonban még csak negyedikes, nem tud kritikusan gondolkodni.”

A gyermekrajz címe: Oroszországért – benne a hírhedt latin Z-vel
A gyermekrajz címe: Oroszországért – benne a hírhedt latin Z-vel

Felidézte, hogy lánya hazahozta a hazafiság témájú, befejezetlen rajzát.

„Azt mondta, a tanár engedélyt adott neki, hogy otthon, a szüleivel befejezze – mesélte. – Láthatjuk tehát, hogy nem igazán törődnek a gyerekek oktatásával, és az sem érdekli őket, hogy a gyerekek maguk rajzolták-e. Egyedül az a fontos, hogy olyan képet készítsenek, amelyet be tudnak illeszteni a beszámolójukba. Nekem így tűnik.”

„Segítettem a lányomnak befejezni a képet, hogy ne lógjon ki a sorból – vallotta be Geraszimova. – Hogy olyan legyen, mint a többiek, és beilleszkedjen.”

Egy másik Z betűs gyerekrajz az Orenburgi körzetből
Egy másik Z betűs gyerekrajz az Orenburgi körzetből

Elmondta, hogy a Gyermekek Alkotóházának egész bejárati folyosóját „hazafias alkotások díszítik a Z-háború témájában”, hozzátéve, hogy az ukrajnai háború propagálása még a második világháborúban aratott győzelemhez való szovjet hozzájárulásról való megemlékezést is beárnyékolta az idei május 9-i győzelem napi rendezvényeken.

Sok helyi lakos üdvözölte a Z Hazafi-kezdeményezést és a háborúpárti rendezvények tömegét a városban.

„Ez mind helyes – mondta Dmitrij Szirovatov helyi lakos, kifejezve a sokak által támogatott véleményt. – Mindent tudniuk kell gyermekkoruktól kezdve. Nézzék csak meg, hány orenburgi fiatalember jön haza koporsóban (…) Ezért van szükség ezekre a rendezvényekre – hogy a gyerekek tudják, milyenek a fasiszták, és hogy ne legyen több háború. Gyermekkoruktól kezdve tudniuk kell, hogy ne hagyják magukat becsapni a propagandától.”

A „versenyben” részt vevő gyerekrajzok
A „versenyben” részt vevő gyerekrajzok

Május 22-ig hivatalosan legalább nyolcvan katona halálát ismerték el, akik az Oroszország és Kazahsztán határán fekvő és részben kazah etnikumúak által lakott Orenburg régióból származtak.

Szirovatov a katonák támogatását a futball- vagy jégkorong-válogatott támogatásához hasonlította.

„Amikor a csapatod hazai pályán van, és szurkolsz neki, jobban játszik, és nyer – mondta. – A háború ugyanilyen.”

A Z Hazafi-versenyen minden 7 és 18 év közötti korú gyerek részt vehet.

Szöveg: A Szabad Európa orosz szerkesztősége, Robert Coalson közreműködésével.
XS
SM
MD
LG