Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogyan oltják a lvivi hajléktalanokat, ha nincsenek papírjaik?


Egy hajléktalan férfit oltanak be az ukrajnai Lvivben 2021. november 26-án
Egy hajléktalan férfit oltanak be az ukrajnai Lvivben 2021. november 26-án

Ukrajnában tovább tart a koronavírus-járvány és egyre több régióban vezetik be a vakcinaútlevelet; csak ezzel lehet a tömegközlekedésen utazni, kávézókat, üzleteket és nyilvános helyeket látogatni. Az igazolásokat azonban szinte lehetetlen megszerezni a hajléktalanok és különösen azok számára, akiknek nincsenek papírjaik.

Az egyetlen város Ukrajnában, ahol megpróbálják megoldani ezt a problémát, Lviv, ahol jelenleg több mint háromezer hajléktalan él. Nemrég kezdték el oltani őket és oltási bizonyítványt kiadni nekik, ami lehetővé teszi számukra, hogy normális életet éljenek.

Azok az önkéntesek, akik segítettek megszervezni a lvivi hajléktalanok oltását, nemcsak a hideg télben próbálják megvédeni őket a járványtól, de a fertőzés terjedését is meg akarják akadályozni.

Lvivben mindenkit beoltanak, azokat is, akiknek vannak papírjaik, és azokat is, akiknek nincsenek. A városi számvevőszék és az éjszakai menhely mellett rendezték be az oltási központot. Itt, az éjszakai szállás mellett a hajléktalanok ingyenételt és tiszta ruhát is kapnak.

A központ előtt kis sor áll. Az oltásra várók között van a 39 éves Szvetlana Lupics. Három éve él az utcán, miután szélhámosok elvették a lakását. Elmondja, hogy még nem volt covidos, mert „erős immunrendszere van”, de úgy véli, hogy még így is be kell oltatnia magát, mert oltás nélkül sok helyre nem engedik be a városban.

Oltási papírok nélkül tilos a belépés

„Bementem az egyik bár mosdójába a központban, ahol gyakran megfordulok. Régebben simán beengedték az embereket, de mostanában már Covid-igazolványt kérnek – mondta Szvetlana. – Megkérdezték, van-e Covid-igazolványom. Erre mondtam, hogy nincs. Na, ennyi volt, pedig nekem nagyon kellett a vécé. Kedves emberek, akkor hová menjek?”

„Be akartam menni egy használtáru-boltba, abba, amelyik szerdán zár. Bementem, és oltási igazolást vagy PCR-tesztet kértek – panaszkodik egy nő. – Ha nincs, akkor ennyi, nincs tovább.”

Az oltás beadásához minden hajléktalan kitölt egy űrlapot és aláír egy beleegyező nyilatkozatot. A jelentkezési lapon fel kell tüntetni, hogy van-e olyan keringési vagy egyéb betegsége, ami miatt nem ajánlott a vakcina.

Lvivi hajléktalanok 2012. február 6-án
Lvivi hajléktalanok 2012. február 6-án

A hajléktalanoknak azonban az orvosok szerint nincs szükségük további vizsgálatokra: elég, ha az egészségi állapotukra vonatkozó kérdésekre válaszolnak.

„Nincs szükség további vizsgálatokra, nem kell vérvizsgálatot sem végezni – mondja Marija Uljanovszka, a Lvivi Gyorsellátó Kórház orvosa. – De ha valaki már egy hónapig volt beteg, különösen ha a betegség súlyos formáját élte át, az oltást elhalasztják.”

Lvivben azok is kapnak igazolást, akiknek nincsenek papírjai

Szvetlana Lupics nem rendelkezik azokkal a dokumentumokkal, amelyeket az ukrán egészségügyi minisztérium megkövetel az oltáshoz.

A lvivi központban élő hajléktalanok esetében azonban kivételt tesznek: az injekció beadása után bekerülnek Ukrajna oltott állampolgárainak jegyzékébe, és igazolást kapnak az oltásról. Ilyen dokumentummal beléphetnek a nem élelmiszert árusító üzletekbe, kávézókba, valamint a piacokra – de csak a város területén.

„Önt a rendszerben azonosítatlanként fogják nyilvántartani – magyarázza az oltást adó orvos. – De kap egy igazolást, amelyen rajta lesz az egyedi száma. Amikor megkapja a papírjait, elmegy a háziorvosához, és megmutatja neki ezt a kódot, hogy meg tudja találni magát.”

Lvivben Covid-oltási papírokkal látják el a hajléktalanokat
Lvivben Covid-oltási papírokkal látják el a hajléktalanokat

A Lvivi Városi Tanácsban speciális igazolásokat dolgoztak ki a beoltott hajléktalanok számára. Mivel azonban az ilyen dokumentumot nem ismerik el általánosan, csak Lvivben érvényes.

„Kidolgoztunk egy protokollt, amely nem mond ellent a hatályos jogszabályoknak: kiállítunk egy belső 063-as igazolást, jóváhagyjuk, és ez tulajdonképpen ugyanazokat a jogokat biztosítja, mint minden más embernek, akit már duplán beoltottak” – mondja Jevhen Bojko, a helyi városi tanács humánpolitikai osztályának megbízott igazgatója.

Jobb helyzetben vannak, mint máshol, de néhányuk bizalmatlan

Az ingyenes oltási lehetőség ellenére a lvivi hajléktalanok között, valamint általában az ukránok között még mindig sok az oltásellenes. Köztük van Olena Matkivszka, aki az egyik városi kollégium raktárában él.

A nő nem tudja, hogy elkapta-e a Covidot, de azt mondja, magas láza volt. Matkivszka nem konzultált orvossal és nem tervezi a koronavírus elleni védőoltást.

„Félek. Ha nem félnék, már rég beadattam volna – mondja. – Félek attól, hogy piszkos vért adnak be nekem. Nem tudom, hogy tiszta-e az injekció.”

Egy másik hajléktalan, Maria, aki tizenhat éve él a vasútállomás melletti padon, szintén elutasítja az oltást. Azt mondja, keveset tud a Covidról, de biztosan nem beteg.

„Biztos, hogy nincs bennem a koronavírus, voltam kórházban, megvizsgáltak” – magyarázza.

Lvivi hajléktalanok várnak borscsra egy Szent Miklós-napi jótékonysági vacsorán (amely az ortodox naptár szerint december 19-re esik) 2009. december 17-én
Lvivi hajléktalanok várnak borscsra egy Szent Miklós-napi jótékonysági vacsorán (amely az ortodox naptár szerint december 19-re esik) 2009. december 17-én

Az önkéntesek megpróbálják meggyőzni a hajléktalanokat, hogy oltassák be magukat, mert szerintük ez az egyetlen módja a túlélésnek. Szerhij Kaniuka, aki hajléktalanokkal dolgozik, azt mondja, hogy a legutóbbi ukrajnai hullám után jelentősen csökkent azoknak a száma, akik ingyenebédért jönnek a szervezetéhez.

„A legtöbb ilyen embernek nincs lehetősége a kezelésre, mivel az jelenleg nagyon drága – magyarázza Szergej. – Vannak, akik korábban hozzánk jártak, most már nem járnak: felmerül a gyanú, hogy valószínűleg már nem élnek, mert gyenge volt az immunrendszerük. A helyzet tehát valóban nagyon kritikus és nehéz.”

Az önkéntesek hangsúlyozzák, hogy Ukrajnában hamarosan kemény fagyok jönnek, és a hajléktalanok sokkal könnyebb fognak megfertőződni koronavírussal. A legyengült immunitás miatt pedig valószínű, hogy nem mindegyikük lesz képes túlélni a betegséget.

XS
SM
MD
LG