Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogyan segíthetnek az észak-koreai fegyverek Oroszországnak?


Észak-koreai rakéta-sorozatvetőt tesztelnek valahol a kommunista országban 2019. augusztus 24-én
Észak-koreai rakéta-sorozatvetőt tesztelnek valahol a kommunista országban 2019. augusztus 24-én

Észak-Korea kétségkívül rakéták és tüzérségi lövedékek millióinak eladására készül – ezek közül sok valószínűleg régi raktárkészletéből származik – hidegháborús szövetségesének, Oroszországnak.

Amerikai tisztviselők szerint ez Oroszország eltökéltségét mutatja az ukrajnai háború mellett, és azt, hogy Moszkva nehézfegyverzetet vásárolhat Észak-Koreától. Oroszország hamisnak nevezte a vásárlás tervéről szóló amerikai hírszerzési jelentést.

Azok a lövedékek, amelyeket Észak-Korea állítólag el akar adni Moszkvának, vélhetően szovjet fegyverek másolatai, amelyek illenek az orosz rakétavetőkbe. De még mindig vannak kérdések az utánpótlás minőségével és azzal kapcsolatban, hogy valójában mennyit segíthetnének ezek az orosz hadseregnek.

Pontosan mit szállít Észak-Korea Oroszországnak?

A nemzetközi szankciók és exportellenőrzés alatt álló Oroszország augusztusban olyan iráni gyártmányú drónokat vásárolt, amelyekkel amerikai tisztviselők szerint műszaki gondok voltak. Oroszország számára Észak-Korea valószínűleg jó lehetőség a lőszerellátás biztosítására, mert jelentős készletekkel rendelkezik lövedékből, és ezekből sok a szovjet eredetik másolata.

Észak-Korea „a kompatibilis örökölt tüzérségi lőszerek egyetlen nagyobb forrása lehet Oroszországon kívül a további utánpótláshoz, beleértve a hazai gyártólétesítményeket is” – mondta Joseph Dempsey, a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének (IISS) védelmi és katonai elemzésért felelős kutatója.

Lee Illwoo, a dél-koreai Koreai Védelmi Hálózat szakértője közölte, hogy Észak- és Dél-Korea – amelyet több mint hetven éve a világ legjobban megerősített határa választ el egymástól – egyenként tízmillió tüzérségi lövedéket tárol. Észak-Korea valószínűleg régebbi lövedékeket fog eladni, amelyeket újabbakra kíván cserélni rakéta-sorozatvetőihez vagy modern rakétáihoz a frontvonalon fekvő támaszpontjain – mondja.

Bruce Bennett, a kaliforniai székhelyű Rand Corporation vezető biztonsági szakértője azonban úgy véli, hogy az Oroszországba küldendő tüzérségi lövedékek nagy része valószínűleg kézi lőfegyverekhez, például AK–47-esekhez vagy géppuskákhoz való lőszer.

„Nem több millió tüzérségi lövedékről és rakétáról van szó – ez több, mint ami várhatóan elfogy. Több millió kézi lőfegyverről lehet szó” – mondta Bennett.

Mennyire jók az észak-koreai fegyverek?

Az IISS felmérése szerint Észak-Koreának körülbelül húszezer aktív tüzérségi fegyvere van, beleértve a rakéta-sorozatvetőket is, és ez Dempsey szerint „jelentősen több annál, amivel a világ bármely más országa rendelkezik”.

Az észak-koreai állami média „a Néphadsereg első karjának és a világ leghatékonyabb fegyverének” nevezte az ország tüzérségi fegyvereit, amelyek „lángtengerré” változtathatják az ellenség állásait.

De Észak-Korea régi tüzérségi rendszerei, amelyek lövedékeit vélhetően Oroszországba szállítják, arról híresek, hogy közel sem pontosak.

Amikor 2010-ben tüzérségi támadás érte a frontvonalban a dél-koreai Jeonpieong-szigetet, Bennett szerint az Észak-Korea által kilőtt három-négyszáz fegyverből csak nyolcvan talált célba. Lee értékelése szerint a kilőtt észak-koreai lövedékek körülbelül a fele vízbe zuhant, mielőtt elérte volna a szigetet.

„Ez nyomorúságos tüzérségi teljesítmény. Az oroszok ugyanezt tapasztalhatják, ami nem fogja őket nagyon boldoggá tenni” – mondta Bennett.

Megfigyelők kétségbe vonják az észak-koreai lőszerek hasznosságát az ukrajnai orosz hadjáratban, amely szerintük legyengítette a hadsereget. A közösségi médiában elformátlanodott csövű orosz fegyverekről tűntek fel fotók.

Nem világos, mennyire súlyos az orosz lőszerhiány. Júliusban egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő azt mondta újságíróknak, hogy Oroszország mindennap több tízezer tüzérségi lövést ad le, és nem tudja ezt a tempót örökké tartani.

„Bár valószínűleg még mindig jelentős készletek állnak rendelkezésére, ezek egyre inkább érinthetik azokat, amelyeket egy szélesebb jövőbeli konfliktus esetére tartalékolnak” – mondta Dempsey.

Észak-koreai rakéták nem várhatók

Valószínűtlen, hogy Észak-Korea olyan ballisztikus rakétákkal látná el Oroszországot, amelyeket döntő fontosságúnak tart Washingtonnal és Szöullal szembeni katonai stratégiájában – mondja Yang Uk, a szöuli Asan Institute for Policy Studies elemzője.

Ha Észak-Korea úgy dönt, hogy rakétákat szállít Oroszországnak, akkor el kell küldenie az indítóplatformjaikat is, mert Oroszországnak nincsenek kilövőállásai az észak-koreai Scudokhoz és más rakétákhoz. Észak-Korea kifejlesztett egy rendkívül könnyen mozgatható, nukleáris képességgel rendelkező ballisztikus rakétát, amelyet valószínűleg az orosz Iszkander mintájára készített el. Shin Jongwoo, a szöuli székhelyű Koreai Védelmi és Biztonsági Fórum katonai szakértője szerint azonban a két rakéta különböző méretű.

Észak-Korea sok mindent tudna küldeni Oroszországba, tekintettel arra, hogy a két ország közös fegyverrendszereken osztozik még a szovjet időkből. De az a típusú lőszer, amelyet Észak-Korea biztosítana Oroszországnak, „valószínűleg régi, a lejárati időhöz közelíthet” – mondta Moon Seong Mook, a dél-koreai Nemzetstratégiai Kutatóintézet elemzője.

Mit kaphat Észak-Korea cserébe?

A fegyverekért cserébe Észak-Korea valószínűleg élelmiszert, üzemanyagot, harcirepülőgép-alkatrészeket és egyéb anyagokat fog kérni Oroszországtól, miután az atomprogramja miatt bevezetett ENSZ-szankciók miatt nehéz ilyet külföldről vásárolnia.

Yang szerint lehetséges, hogy Észak-Korea olyan fejlett orosz fegyvertechnológiákat keres, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy erősebb, csúcstechnológiás rakétákat építhessen, és azokkal célba vehesse az Egyesült Államokat és szövetségeseit.

„Ez minden bizonnyal a legrosszabb forgatókönyv lenne” – mondja Yang.

Bennett szerint Észak-Korea azt szeretné, ha üzemanyaggal kompenzálnák. Fejlettebb fegyvereihez fejlett technológiákat kérhet Oroszországtól, esetleg olyanokat is, amelyekre a jövőbeni, öt év óta az első nukleáris kísérletéhez szüksége van – mondta.

Oroszországnak és Észak-Koreának nehéz lenne átszállítani a lőszert a rövid, 15 kilométeres közös határon, ahol csak egyetlen, egyvágányú vasúti híd vezet át a folyón – tette hozzá. Bennett szerint Kína segíthet, ha engedélyezi vasútvonalai használatát. Más szakértők szerint Észak-Korea tengeri utat is igénybe vehet.

Készült az AP összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG