Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Holtak ajánlásaival került képviselői nyilvántartásba egy nő Óbudán


A gyanúsított mentelmi joga megszűnt, amikor a választáson nem szerzett mandátumot, jelölőpártja nem jutott be a parlamentbe.
A gyanúsított mentelmi joga megszűnt, amikor a választáson nem szerzett mandátumot, jelölőpártja nem jutott be a parlamentbe.

A csalást az áprilisi országgyűlési választáson követték el a Budapesti 10. számú országgyűlési egyéni választókerületben. A választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki egy 49 éves nőt.

A Budapesti 10. számú országgyűlési egyéni választókerületi Választási Iroda feljelentése alapján a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt indítottak nyomozást – olvasható a rendőrség honlapján.

Az adatok alapján a 2022-es országgyűlési választáson részt vevő egyik párt jelöltjének ajánlóívein 12 olyan személy aláírása is szerepelt, akik az ajánlásgyűjtés idején már nem éltek. A nyomozók tanúként hallgattak ki 28 embert, akiknek úgy szerepelt az aláírása a gyűjtőíveken, hogy saját elmondásuk szerint ők nem adtak ajánlást a jelöltnek.

Az ajánlások alapján a jelöltet a választási bizottság nyilvántartásba vette, mentelmi joga azonban megszűnt, amikor a választáson nem szerzett mandátumot, jelölőpártja nem jutott be a parlamentbe.

Ahogy arról a 24.hu is beszámolt, a BRFK nyomozói házkutatást tartottak a 49 éves gyanúsított lakásán, majd a nőt a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. Tagadta, hogy aláírásokat hamisított volna, szabadlábon védekezhet.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG