Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Holtak is kaptak választási értesítőt Halásztelken


Szavazatszámlálók 2010. október 3-án az önkormányzati választáson Budapesten (képünk illusztráció)
Szavazatszámlálók 2010. október 3-án az önkormányzati választáson Budapesten (képünk illusztráció)

Az önkormányzati és EP-választásról is kiértesítették egy halászteleki család 2017-ben elhunyt nagymamáját, és a nyolcvanas években külföldre távozó szomszédot is, aki 116 éves lenne. A család a választási irodához fordult.

Mindketten bolgár származásúak voltak, a nagyszülő bolgár állampolgárként élt Magyarországon, de így is szavazati joga volt az önkormányzati választásokon – írja az esetről beszámolva a hvg.hu.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) válasza szerint az adatok a Belügyminisztérium által vezetett személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szerepelnek hibásan. Az értesítők és a szavazóköri névjegyzék adattartalmát az NVI a belügyi nyilvántartás alapján állítja össze, a választási iroda automatikusan küldi ki a kötelező postát.

A konkrét ügyben az NVI felvette a kapcsolatot a Belügyminisztériummal, mindkét személy esetében pontosítják a nyilvántartást, törlik a helytelen adatokat.

A panaszos szerint ugyanakkor érthetetlen, hogy ennyi évvel a halála után hogyan bukkanhat fel valaki a választói adatbázisban, amikor eddig egyszer sem fordult elő, hogy bármelyik választásra meginvitálták volna az elhunytat, vagy más szervezet kereste volna.

A Szabad Európa külön választási rovatában számol be a június 9-én tartandó helyhatósági és EP-választás híreiről, valamint a hivatalosan április 20-án induló választási kampány fejleményeiről.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG