Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Holtan találtak egy lengyel dezertőrt Belaruszban


Emil Czeczko a belarusz fővárosban 2021. december 21-én
Emil Czeczko a belarusz fővárosban 2021. december 21-én

Holtan találtak Minszkben egy lengyel dezertőrt, aki korábban Belaruszban kért menedékjogot, és azóta a helyi sajtóban gyakran bírálta a varsói kormányt.

A belarusz nyomozó bizottság arról számolt be pénteken, hogy fővárosi lakásában felakasztva találták Emil Czeczkót. Az illetékes hatóságok vizsgálják a látszólagos öngyilkosság körülményeit, egyelőre az idegenkezűséget sem zárták ki.

A 25 éves lengyel katona december közepén érkezett Belaruszba, ahol politikai menedékjogot is kért. A férfi azóta számos alkalommal nyilatkozott a helyi állami médiában, és élesen bírálta a lengyel kormányt a Belaruszon keresztül illegálisan érkező bevándorlókkal kapcsolatos bánásmód miatt. Állítása szerint a lengyel határőrök több migránst is agyonlőttek, viszont erre vonatkozóan semmilyen bizonyítékot nem mutatott be.

A hazájában dezertálással megvádolt Czeczko a héten azt mondta, hogy lengyel fasiszták is harcolnak Ukrajnában az orosz hadsereg ellen.

Hibrid belarusz hadviselés

A belarusz hatóságok a vádak szerint tavaly hónapokon keresztül szándékosan migránsokat csábítottak az országba a Közel-Keletről és Afrikából, aztán a szomszédos államok határaihoz szállították őket megtorlásképp, az európai uniós szankciókra és egyes tagállami intézkedésekre válaszul.

Lengyelország szögesdróttal zárta le belarusz határát, és megnövelte a határőrök számát, ezzel párhuzamosan pedig egy 5,5 méter magas, 180 kilométer hosszú fémfal építésébe kezdett.

XS
SM
MD
LG