Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hongkong csökkenti a választott képviselők számát, gyengül a demokrácia


A tüntetőknek számozott zsinórt kell viselniük a nyakukban, miközben egy hulladékátrakó állomás létesítése ellen tiltakoznak az egyik első olyan tüntetésen, amelyet hivatalosan is jóváhagytak az átfogó nemzetbiztonsági törvény hatálybalépése óta Hongkongban. 2023. március 26.
A tüntetőknek számozott zsinórt kell viselniük a nyakukban, miközben egy hulladékátrakó állomás létesítése ellen tiltakoznak az egyik első olyan tüntetésen, amelyet hivatalosan is jóváhagytak az átfogó nemzetbiztonsági törvény hatálybalépése óta Hongkongban. 2023. március 26.

Hongkong vezetője kedden továbblépett a demokratikus kihívások leküzdése felé azzal, hogy bemutatta tervét, amely eltörölné a választott képviselői helyek többségét a kerületi tanácsokban, az utolsó olyan politikai testületekben, amelyeket közvetlenül választottak meg a polgárok.

John Lee kormányzó azt mondta, hogy a javaslat mintegy húsz százalékra csökkenti a közvetlenül választott helyek arányát az önkormányzati szintű szervezetben – a jelenlegi mintegy kilencven százalékról. Ez még annál is kisebb arány, mint ami a nyolcvanas években volt, amikor Hongkongot még Nagy-Britannia uralta, és először állították fel ezeket a testületeket.

Lee közölte, hogy a fennmaradó 470 helyet kormánykinevezettek, a vidéki bizottságok elnökei és a főként a rendszer híveit tömörítő helyi bizottságok által megválasztott emberek töltik be.

A tervezett választási reformot sokan a növekvő pekingi kontroll jelének tekintik az egykori brit gyarmat felett, amelynek autonómiát ígértek, amikor 1997-ben visszatért Kínához. Két évvel ezelőtt Hongkong már módosította a törvényhozási választásokra vonatkozó törvényeket, drasztikusan csökkentve a közösségi részvételt a szavazásban, és jelentősen növelve a Peking-párti törvényhozók számát a város életéről döntéseket hozó testületben.

Ehhez kapcsolódóan: Kínában rekordot dönt a népességcsökkenés

Korábban a város kerületi képviselői székeiért folytatott verseny általában kevés nemzetközi figyelmet váltott ki, mivel a tanácsosok főként önkormányzati ügyeket intéztek, például építkezésekről döntöttek és a közterületek rendjét biztosították.

A tanácsok szerepe azonban felértékelődött, miután a város demokráciapárti tábora elsöprő győzelmet aratott a legutóbbi szavazáson, a kormányellenes tüntetések csúcspontján, 2019-ben.

Sok demokráciapárti kerületi tanácsos azonban végül lemondott 2021-ben, miután a hatóságok eskütételi kötelezettséget vezettek be, melynek értelmében hűséget kell fogadniuk a városnak. A tömeges lemondás azokat a médiajelentéseket követte, amelyek szerint a tanácsosoknak vissza kell fizetniük a bérüket, ha később eltiltják őket tisztségükből. Ezt a kormány akkor nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Bírálói a lépést a demokráciapárti mozgalom elleni szélesebb körű fellépés részének tekintették a tömeges tiltakozások és az átfogó nemzetbiztonsági törvény 2020-as hatálybalépése után.

Lee szerint a lemondások és kizárások után csak a választott képviselők mintegy harmada dolgozik most a tanácsokban.

A következő kerületi képviselő-testületi választásokat várhatóan még idén megtartják.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG