Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hongkong gazdasága lassan talpra áll, de a szabadságjogoknak annyi


Számozott kártyát viselő tüntetők Hongkongban 2023. március 26-án
Számozott kártyát viselő tüntetők Hongkongban 2023. március 26-án

A helyiek úgy érzik, hogy a mindennapi élet és a gazdasági mutatók tekintetében jelentősen javult a helyzet a járványügyi korlátozásokat feloldását követően, a korábbi brit gyarmatra jellemző politikai jogokat azonban véglegesen felszámolta a kínai vezetés.

Az AP amerikai hírügynökség többek között egy taxisofőrt is megszólaltatott, aki arról számolt be, hogy bár Hongkong élete nagyrészt visszarázódott a rendes kerékvágába a tömegtüntetések és a járványügyi intézkedések évei után, a különleges közigazgatási terület örökre megváltozott.

Elmondta, hogy már közel annyit keres, mint a koronavírus-járvány előtt, ami részben a turistaforgalom újraindulásának köszönhető, ugyanis márciusban több mint kétmillió ember érkezett a városba.

Majd hozzátette, hogy időnként nem kapcsolja be a rádiót az autójában, mert attól tart, hogy az utasai szitkozódni kezdenek a politikai vagy közéleti hírek hallatán. Ő maga a kormányt támogatja, de ezt még barátai előtt sem nem hangoztatja, hogy elkerülje a veszekedést.

Ehhez kapcsolódóan: Több tucat hongkongi demokráciapárti politikust tartóztattak le

Hongkong százötven éven keresztül brit gyarmat volt, 1997-ben került vissza Kínához, amely ígéretet tett rá, hogy a terület az egy ország, két rendszer elvén még ötven éven keresztül megtarthatja jelentős önállóságát, saját jogrendszerét. Peking ennek ellenére az utóbbi években gyakorlatilag felszámolta a város autonómiáját, csorbította a szabadságjogokat, különösen a 2019-es kormányellenes tüntetések óta.

A kínai és a hongkongi hatóságok azt állítják, hogy a széles körben bírált nemzetbiztonsági törvényre a gazdasági sikerhez szükséges stabilitás helyreállítása érdekében volt szükség az elhúzódó zavargásokat követően. A jogszabályt felhasználva számos ellenzéki politikust, aktivistát börtönbe zárták, és minden formáját próbálják felszámolni az ellenvéleményeknek.

Ehhez kapcsolódóan: Megvétózta Magyarország, hogy az Európai Unió elítélje Kína hongkongi lépéseit

A helyi vezetés azt az üzenetet közvetíti, hogy helyreállt az élet a globális pénzügyi központban, s ennek sulykolására új turisztikai kampányt indítottak „Hello Hongkong” címmel.

A gazdasági mutatók alátámasztani látszanak a központi üzenetet, a kiskereskedelmi forgalom bővült, a bruttó hazai termék (GDP) emelkedik és a munkanélküliség alacsony. A városba az idei év első három hónapjában 4,41 millió látogató érkezett, 12-szer több mint a tavalyi utolsó negyedévben, ugyanakkor ez még mindig csak a 30 százaléka a járvány előtti időszakban regisztrált számoknak.

Anne Kerr, a hongkongi brit kereskedelmi kamara elnöke közölte, hogy számos brit vállalat érdeklődik a város iránt.

Az amerikai kereskedelmi kamara friss felmérése pedig azt mutatja, hogy tagjai „óvatosan optimisták” az üzleti környezetet illetően. A Hongkongban székhellyel rendelkező amerikai társaságok 61 százaléka maradni tervez a következő három évben (szemben a tavalyi 48 százalékkal), 9 százalék pedig költözni készül (szemben a tavalyi 5 százalékkal).

Egy helyi művész rámutatott, hogy a kulturális élet is felpezsdülőben van, így neki is több a lehetősége, azonban a nemzetbiztonsági törvény hatásai is érezhetők, az alkotások „szelidültek”, a nyíltan politikai művek meglehetősen ritkává váltak.

„Talán a felszínen ugyanolyannak tűnik. De mikor nagyítóval nézi az ember, látható, hogy a lényeg nem ugyanaz” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Ezrek menekültek Hongkongból az Egyesült Királyságba, és még nincs vége

A változások szembetűnőbbek voltak, amikor Cyrus Chan előző hónapban úgy döntött, hogy tiltakozást szervez azon javaslat ellen, amelynek értelmében feltöltenének egy tengerszakaszt, és az így szerzett területen hulladékfeldolgozó üzemet építenének.

A városban korábban komoly kultúrája volt az utcai politizálásnak, elég gyakoriak voltak a tüntetések. A rendőrség ezúttal azonban arról tájékoztatta a férfit, hogy a megmozduláson legfeljebb száz fő vehet részt, s nem viselhetnek fekete ruhát, mint a 2019-ben demonstrálók, illetve előre egyeztetniük kellett a használni kívánt szlogeneket.

A résztvevőknek végül számozott kártyát kellett viselniük, és egy elkerített zónában vonulhattak csak fel.

„Hazudnak, akik azt mondják, hogy a város vissza fog térni a korábbi állapothoz. Mindenki tudja, hogy ez lehetetlen” – szögezte le Chan.

Néhány héttel később egy mára feloszlatott demokráciapárti mozgalom elállt arra vonatkozó terveitől, hogy május 1-jén felvonulást tartson.

Az AP által megkérdezett taxisofőr egyetértett azzal, hogy vannak dolgok, amik valószínűleg már soha nem fognak visszatérni Hongkongban, de az élet szerinte ennek ellenére is megy tovább.

„Hétköznapi emberként nem tudok változtatni a politikán. Mindössze folytatom egyszerű kis életemet” – fogalmazott.

Készült az AP tudósításának alapján
XS
SM
MD
LG