Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hoppon maradt a Tesla, negyedével zuhant a cég értéke


Egy Tesla model parkol Los Angeles-ben.
Egy Tesla model parkol Los Angeles-ben.

Egy egy éves szárnyalás után hirtelen zuhanni kezdett a Tesla-részvények ára. Nagy meglepetés volt mindenki, hogy a cég nem került fel az S&P 500 tőzsdei indexre.

Közel negyedével esett vissza a Tesla részvényeinek ára a tőzsdén néhány nap leforgása alatt, pedig még szeptember elsején a Tesla-részvények rekordot döntöttek, és valamennyivel 500 dollár fölött jegyzeték őket. A hónap második hetére egy 26 százalékos zuhanást követően 330 dollár környékére esett vissza a cég részvényeinek ára. Elon Musk autógyártó vállalata a járvány ellenére szárnyalt a tőzsdén, az év eleje óta közel háromszorosára nőtt a piaci értéke, júliusban az amerikai cég lett a legértékesebb autóipari vállalat a világon, akkor 208 milliárd dollárra becsülték az értékét, ezzel letaszította a trónról a Toyotát.

Gigaveszteség

A mostani zuhanással a Tesla olyan 80 milliárd dollárt veszített az értékéből, ez több mint a General Motors és a Ford összértéke. A zuhanás egyik oka az, hogy a piac szinte biztosra vette, hogy a Tesla az egész éves szárnyalás után bekerül az amerikai tőzsde legjelentősebb vállalatait tömörítő S&P 500 tőzsdei indexre. így amikor érkezett a hír, hogy a kézműves termékeknek online piacteret nyújtó Etsy felkerült az indexre, de Elon Musk vállalata nem, nagy volt a csalódás.

Nem tudni, miért maradtak ki

Az S&P 500 az egyik legfontosabb tőzsdei index, azok a vállalatok, amelyek felkerülnek rá, jellemzően szinte azonnal tovább erősödnek. Az Etsy például órákon belül 5 százalékot ugrott, miután nyilvános lett, hogy felkerültek az S&P 500-ra. Elméletileg a Tesla is megfelelt az indexre felkerülés követelményeinek, ugyanis négy egymást követő évben nyereséges volt, így nem világos miért maradtak ki. A CNN kérdésére az indexért felelős S&P Dow Jones Indices szóvivője azt mondta, hogy egyedi döntésekről nem adnak ki információkat. A Credit Suisse szakértője szerint az is szerepet játszhatott a Tesla kimaradásában, hogy bonyolult egy ekkora céget bevezetni az indexre.

Korrigál a piac

Egyes szakértők szerint azonban nem csak az S&P 500-as fiaskó áll a zuhanás hátterében, hanem egy piaci korrekció is végbement a Teslánál, ugyanis a cég eszeveszett tempóban gyarapodott az elmúlt hónapokban. Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a Tesla-részvények még így is túlárazottak, és a cég piaci szárnyalása nem tükrözi a valós teljesítményét, sokkal inkább a piaci spekulációk eredménye. Elemzők szerint többek között a világ egyik legnagyobb kockázati tőkealapjának, a SoftBanknak az ügyletei dobtak sokat az elmúlt időben a techcégek tőzsdei értékén. Nem csak a Tesla értéke esett egyébként a technológiai szektorból a napokban, az Apple és a Microsoft is veszítettek az értékükből, bár közel sem olyan drasztikus mértékben, mint Elon Musk autógyára, írja a Deutsche Welle.

Feltűnt egy rivális

Emellett az is közrejátszhatott a Tesla esésében, hogy a cég riválisának szánt Nikola Corp 2 milliárd dolláros szerződést kötött a General Motorszal. A GM ráadásul 11 százalékos részesedést szerzett Nikolában, amire a cég tőzsdei értéke 40 százalékkal megugrott. A Nikola, amely szintén a szerb feltalálóról, Nikola Tesláról kapta a nevét, a tervek szerint elektromos kamionokat fog gyártani. Azért még koránt sem biztos, hogy komoly konkurenciát fog jelenteni a Nikola a Teslának, ugyanis a Nikola eddig még egy járművet sem gyártott. A tervek szerinte a GM fogja szolgáltatni a hidrogéncellákat a Nikola tehergépjárműveihez.

XS
SM
MD
LG