Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Horvát miniszterelnök: a drónincidens egyértelmű fenyegetés


Csütörtökön zuhant le egy Ukrajnából érkező katonai drón Zágráb mellett, a fotó 2022. március 11-én készült a becsapódás helyszínén.
Csütörtökön zuhant le egy Ukrajnából érkező katonai drón Zágráb mellett, a fotó 2022. március 11-én készült a becsapódás helyszínén.

Szorosabb együttműködésre van szükség a NATO-n belül a horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic szerint, mert a valószínűleg Ukrajnából érkező drón zavartalanul átrepülhetett három tagállam felett.

A NATO-n belüli szorosabb együttműködést sürgette Horvátország miniszterelnöke szombaton, miután Zágrábban két nappal korábban lezuhant egy katonai drón, amelyet Ukrajnából indítottak. A szovjet időkből származó Tu-141-es felderítő drón csütörtökön, késő este csapódott be a horvát fővárosban, csaknem 40 parkoló autót megrongálva, de senki sem sérült meg.

A horvát légtérbe Magyarországról lépett be, ahová Román keresztül érkezett – közölték korábban. Mindhárom ország NATO-tag. „A jelenlegi ismereteink szerint Ukrajna területéről indították el” – mondta Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szombaton újságíróknak.

„Nem tudjuk, kinek a birtokában volt” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Ukrajna és Oroszország is azt állítja, nem az övék. Plenkovic az incidens helyszínén arról is beszélt, hogy a történtek miatt levelet küldött európai uniós kollégáinak és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak.

„Jelen pillanatban nem tudjuk, hogy véletlen volt-e, egy hiba, vagy szándékos” – jelentette ki. Az eset „rámutat arra, hogy a NATO-n belül szorosabb együttműködésre van szükség” – mondta a horvát miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy a drón zavartalanul átrepült a szövetség három tagállama felett.

„Ezt a helyzetet nem tűrhetjük tovább. Ez egy nagyon egyértelmű fenyegetés volt, amely választ igényel” – tette hozzá. A hatóságok szerint a drón Magyarország és Horvátország felett repült, mielőtt lezuhant.

Helyi biztonsági szakértők azonnal a NATO kudarcának nevezték az esetet. Zoran Milanovic horvát elnök pénteken azt mondta, „ez a NATO közös parancsnokságának az ügye”. Egy NATO-tisztviselő pénteken azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy a katonai szövetség „integrált lég- és rakétavédelme nyomon követte az objektum repülési útvonalát, amely később Zágrábban lezuhant”.

A drón csütörtök este, magyar idő szerint éjfélkor zuhant le egy parkban, a Jarun-tó közelében. A városközponttól mintegy hat kilométerre lévő terület mellett közvetlenül egy 4500 fős diákotthon működik, és lakóépületek is vannak.

A 14 méter hosszú és több mint hat tonnás drónt még ki kell ásni abból a kráterből, amely lezuhanásakor keletkezett. Zágráb mintegy 550 kilométerre fekszik Ukrajnától, amelyet Oroszország február 24-én szállt meg.

XS
SM
MD
LG