Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hősként fogadták az ukrán elnököt Brüsszelben


Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt (b2) fogadják az Európai Tanács tagjai Brüsszelben 2023. február 9-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt (b2) fogadják az Európai Tanács tagjai Brüsszelben 2023. február 9-én

Már-már hősnek kijáró fogadtatásban részesült csütörtökön Brüsszelben Ukrajna elnöke, aki parlamenti beszédét követően hatos csoportokban az összes EU-tagállam vezetőjével találkozott, hogy támogatást kérjen a háború sikeres megvívásához.

A felajánlott katonai támogatás felgyorsítását, tízpontos béketervének támogatását és a csatlakozási tárgyalások idei megkezdését szorgalmazta csütörtökön Brüsszelben az ukrán elnök, akit hősnek kijáró fogadtatásban részesített előbb az Európai Parlament, majd a tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács is.

Az ukrán elnök elégedett a villámkörút eredményeivel

Volodimir Zelenszkij – aki a hazája ellen egy évvel ezelőtt intézett orosz agresszió óta először látogatott Brüsszelbe – az EP tiszteletére rendezett plenáris ülésén azt mondta, hogy Ukrajna számára a honvédő harc „az Európába való hazatérés egy módja”. Később, már az Európai Tanács épületében az uniós intézmények vezetőivel tartott eszmecserét követően egy tagállami vezetőt idézve leszögezte, hogy „mindaddig nem lesz tartós béke Európában, amíg Ukrajna meg nem nyeri a háborút, és nem válik az Európai Unió tagjává”.

Zelenszkij európai villámkörútja, amelynek során 24 órán belül felkereste Londont, Párizst és Brüsszelt, tele volt szimbolikus üzenetekkel, de az ukrán elnök szerint tartalommal is. A politikus különösen elégedettnek mondta magát londoni tárgyalásainak eredményével, ahol ígéretet kapott hosszú hatótávolságú rakéták szállítására és ukrán pilóták kiképzésére a brit légierő által, ami félreérthetetlenül a vadászgépek jövőbeni szállításának előszele. Brüsszeli sajtótájékoztatóján elismerte, hogy ez ugyanakkor eltarthat még egy darabig.

Andrij Jermak, az elnök kabinetfőnöke eközben Twitteren azt írta, hogy „a hosszú hatósugarú fegyverek és a vadászgépek kérdése meg lett oldva”.

Volodimir Zelenszkij ugyancsak elégedettnek mondta magát előző esti párizsi tárgyalásainak hozadékával, de hangsúlyozta, hogy ezekről nem oszthat meg minden részletet. Arra utalt ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia nem egyedüliként lenne kész vadászgépeket szállítani Kijevnek. Mint arra a bizottság elnöke a sajtó előtt emlékeztetett, a fegyverszállítás teljesen a tagállami szuverenitás része, így konkrétan erről nem tárgyaltak az uniós csúcstalálkozón.

Az ukrán elnök egyik közeli munkatársa még szerdán azt mondta újságírók egy csoportjának, hogy főnöke általános támogatást fog kérni az EU27-ek állam- és kormányfőitől a háború sikeres megvívásához, amikor az orosz csapatok a keleti hadszíntéren bizonyos jelek szerint megindították az első nagyszabású offenzívát.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij az EU-nak: Kétszer ad, ki gyorsan ad

„Oroszországnak fizetnie kell a kiontott vérért”

„Az Európai Unió Ukrajna, és Ukrajna az Európai Unió” – fogalmazott utóbb a sajtótájékoztatón Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Ursula von der Leyen bizottsági elnök pedig azt mondta, hogy „valamennyien hallottuk és megértettük a gyors segítségnyújtásra vonatkozó felhívást”.

Von der Leyen külön is hangsúlyozta az igazságos béke szükségességét, hozzátéve, hogy „Oroszországnak meg kell fizetnie a pusztításért és a kiontott vérért”. A bizottság elnöke előrevetítette, hogy az EU a következő napokban elfogadhatja a sorrendben tizedik szankciós csomagot, feketelistára téve további orosz politikusokat és katonai vezetőket, külön figyelmet szentelve a háború orosz propagandistáinak, és újabb exportkorlátozásokat életbe léptetve nagyjából tízmilliárd euró értékben.

Zelenszkij brüsszeli jelenlétét arra is kihasználta, hogy az ukrán csatlakozási folyamat felgyorsítása mellett lobbizzon. Ursula von der Leyen ugyanakkor nem adott, mert nem is adhatott biztos garanciákat arra, hogy a csatlakozási tárgyalások még idén megkezdődhetnek, amit Kijev nagyon el szeretne érni. „Nincs előre rögzített menetrend, a folyamat teljesítményalapú” – közölte, dicsérve Ukrajna eddigi eredményeit a reformok terén.

Orbánnal is találkozott Zelenszkij hetes körben

Zelenszkij előre jelezte, hogy brüsszeli látogatásán személyesen valamennyi tagállam vezetőjével konzultálni szeretne. Ebből az idő rövidsége és a csúszás miatt az lett, hogy végül négy hatos (és egy hetes) csoportban ült le tárgyalni az egyes országok vezetőivel, a francia elnök és a német kancellár kivételével, akikkel előző este Párizsban együtt vacsorázott.

Orbán Viktor – aki egy, a Facebookon széles körben megosztott videófelvételen a családi fotóra várva a vezetők közül látszólag egyedüliként nem üdvözölte tapssal az érkező Zelenszkijt – a harmadik csoportban osztrák, bolgár, szlovén, horvát, görög és ciprusi kollégájával együtt találkozott az ukrán elnökkel. Ez volt az első személyes találkozó a két politikus között a háború kezdete óta.

Az előreláthatóan péntekbe nyúló rendkívüli csúcstalálkozó két további témája a versenyképesség és a migráció.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG