Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hosszú börtönbüntetés vár az oroszoknak kémkedő brit nagykövetségi biztonsági őrre


David Ballantyne Smith amint felvételt készít mobiltelefonjával számítógépe képernyőjéről a berlini brit nagykövetségen 2020. augusztus 3-án
David Ballantyne Smith amint felvételt készít mobiltelefonjával számítógépe képernyőjéről a berlini brit nagykövetségen 2020. augusztus 3-án

Tizenhárom év szabadságvesztésre ítélték az Egyesült Királyság berlini nagykövetségének egyik volt biztonsági őrét, amiért pénzért titkos információkat adott át Oroszországnak.

A londoni büntetőbíróság pénteken kihirdetett ítélete szerint David Ballantyne Smith nagy kockázatnak tette ki a diplomáciai képviselet dolgozóit.

A férfi elismerte bűnösségét, tettét depresszióval magyarázta, hangsúlyozva, hogy szerette volna megleckéztetni a nagykövetséget, mert állítása szerint rossz bánásmódban volt része.

Mark Wall bíró ezzel szemben leszögezte, hogy a férfit egyértelműen az Egyesült Királysággal szembeni gyűlölete és Vlagyimir Putyin orosz elnöki iránti rajongása motiválta.

„Fizettek neki az árulásáért, az országgal szembeni ellenérzései motiválták, kárt akart okozni ennek az országnak, ahogy tette is” – mondta.

Majd hozzátette, hogy Smith cselekedetei „katasztrofális következményekkel is járhattak volna mások számára”.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszországnak kémkedtek – börtönbe küldtek két férfit Svédországban

A berlini brit nagykövetség most 58 éves egykori biztonsági őre gondosan videófelvételeket készített a külképviseleten belül, és ezekkel együtt komoly mennyiségű érzékeny adattal látta el az oroszokat. A legmagasabb titkosítási kategóriájú információkhoz azonban nem volt hozzáférése, így a károkozás mértéke „nem volt a lehetséges legnagyobb”.

Átadta az orosz katonai attasénak egyebek mellett a brit köztisztviselői kar egyes tagjainak személyes adatait – lakcímüket, telefonszámukat, tevékenységi területüket. A nyolc éven át Berlinben dolgozó Smith emellett a nagykövetség működéséről is információkat szolgáltatott.

Ehhez kapcsolódóan: Interjú: Hogyan alkalmazkodtak az orosz hírszerző szolgálatok a hat hónapja tartó háborúhoz?

A 2021 augusztusában őrizetbe vett Smith mind a nyolc vádpontban beismerte bűnösségét.

Az ügyészség szerint a vádlott „vehemensen gyűlölte hazáját”, különösen feldühítette például, amikor a brit nagykövetség az LMBTQ-közösség támogatásának jelképeként szivárványzászlót tűzött ki. Smith a rendelkezésre álló információk alapján Oroszországba vagy Ukrajnába akart költözni.

Készült az AP és az MTI tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG