Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hosszú börtönbüntetésre ítélték Alekszej Navalnij egyik volt munkatársát


Vagyim Osztanyin még szabadlábon
Vagyim Osztanyin még szabadlábon

Kilenc évre rács mögé kerül a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető kampányszervezetének korábban egyik helyi ágát vezető Vagyim Osztanyin, amiért részt vett egy „szélsőséges közösség” munkájában.

Alekszej Navalnij csapata arról írt Telegramon, hogy a férfi csakis „törvényes politikai munkát” végzett a szervezet barnauli központjának irányítójaként.

A 2021 decemberében letartóztatott Osztanyint amiatt is elítélték, mert részt vett egy olyan nonprofit csoport munkájában, amelynek „tevékenysége az állampolgárok elleni erőszakra is kiterjedt”.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb vádak az orosz börtönökben elterjedt kínzásokról

„Miután átszállítottak Barnaulba Moszkvából, mindenfajta indoklás nélkül magánzárkába helyeztek, amely mintegy hat négyzetméter az alagsorban, egy romok által betemetett ablakkal” – írta levelében akkor.

„Nagyjából egy hét múlva a cellát bokáig érő víz árasztotta el. A tömlöcben patkányok, hangyák, pókok voltak” – folytatta.

Navalnij munkatársai közölték, hogy a hatóságok nyomást gyakoroltak a férfira annak érdekében, hogy ismerje be bűnösségét, de visszautasította.

Ehhez kapcsolódóan: „Nemcsak politikai dolog, abszurd is”: a szélsőséggel vádolt Navalnij-koordinátor a börtönből számol be peréről

Előző hónapban az orosz ellenzéki vezető egy másik egykori kollégájára, Lilija Csanyisevára róttak ki hét és fél év börtönbüntetést szélsőségesség miatt.

Alekszej Navalnijt 2021 elején tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott, majdnem halálos mérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy lábadozása alatt nem jelentkezett a hatóságoknál. Később további ügyekben is bűnösnek találták, így több mint tíz évet tölthet rács mögött. Korrupcióellenes alapítványát és oroszországi hálózatát is szélsőséges szervezetnek bélyegezték.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG