Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hova menekülnek az oroszok a mozgósítás elől?


Kerékpárjukat tolva kelnek át fiatal orosz férfiak a georgiai határon. Verhnij Larsz, 2022. szeptember 27.
Kerékpárjukat tolva kelnek át fiatal orosz férfiak a georgiai határon. Verhnij Larsz, 2022. szeptember 27.

Rengeteg orosz kelt át a határon a szomszédos államokba azóta, hogy Vlagyimir Putyin elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást hirdetett az ukrajnai háborúba. Mutatjuk, mennyien voltak és hogyan reagálnak erre az érintett országok.

Hányan menekültek el Oroszországból a mozgósítás bejelentése óta?

Pontos számot nehéz mondani, de sajtóértesülések és a szomszédos államok által közzétett adatok alapján a távozó oroszok száma több százezerre tehető. Az adatokat általában nem bontják le, így a számok egyaránt tartalmazhatnak behívással szembesülő férfiakat, családtagokat és más utazókat.

A független Novaja Gazeta Europe szeptember 26-án egy Kreml-forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy 261.000 férfi távozott a mozgósítás kihirdetése óta, de ez az adat még hitelesítésre szorul.

A repülőjegy-eladási adatok a távozók számának megugrására utalnak. A foglalásokat elemző spanyolországi ForwardKeys szerint az Oroszországból eladott egyirányú jegyek száma 27 százalékkal nőtt szeptember 21. és 27. között az előző héthez képest.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy Oroszország háromszázezer ember besorozását tervezi, és október 4-én közölte, hogy eddig több mint kétszázezer embert hívtak be.

Hova megy a többség?

Néhányan Kazahsztán felé tartanak, amely a világ második leghosszabb szárazföldi határán osztozik Oroszországgal. Az oroszok útlevél vagy vízum nélkül léphetnek be.

A kazah belügyminiszter október 3-án azt mondta, hogy szeptember 21-e óta több mint kétszázezer orosz érkezett, míg mintegy 147.000 távozott ugyanebben az időszakban, bár a végső úti céljuk nem világos.

Georgiába, ahová az oroszok szintén vízum nélkül léphetnek be, a belügyminisztérium közlése szerint szeptember 21. és 29. között 68.887 orosz érkezett, míg 45.624 távozott.

Egyik ország esetében sem világos, hogy a távozó oroszok közül hányan utaztak harmadik országba.

A ForwardKeys repülési foglalási adatai három számjegyű növekedésről számoltak be a szeptember 27-vel végződött héten az Oroszországból Tbiliszibe, Almatiba, Isztambulba, Tel-Avivba és Dubajba tartó egyirányú jegyeket illetően.

Törökország, amely az oroszok és mások kedvelt turisztikai célpontja, a mozgósítás bejelentése óta az orosz utazók és repülőjáratok számának növekedéséről számolt be. Egy férfi azt mondta a Reutersnek, hogy már másnap Isztambulba repült, részben azért, hogy elkerülje a besorozást.

A hivatalos adatok szerint idén augusztus végéig mintegy hárommillióan érkeztek Törökországba Oroszországból, 22 százalékkal többen, mint tavaly.

Európába is sok orosz indult.

Hányan jutottak el az EU-ba vagy más európai országokba?

Az Európai Unióban Putyin bejelentése után megugrott az érkezők száma. Szeptember 19. és 25. között mintegy 66.000 orosz állampolgár lépett be az unióba, ami harmincszázalékos növekedést jelent az előző héthez képest – mutatták ki az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex adatai.

A szám 53.000-re esett vissza a szeptember 26-val kezdődő héten – közölte a Frontex, utalva a szigorúbb uniós vízumpolitikára és azokra az orosz intézkedésekre, amelyek megakadályozzák a katonakorú férfiak távozását.

Az EU-ba belépő oroszok többségének már volt tartózkodási engedélye vagy vízuma, míg mások kettős állampolgársággal rendelkeztek – közölte a Frontex.

Finnország, melynek 1300 kilométeres határa van Oroszországgal, a fő érkezési pont az EU-ba. Finn adatok szerint a négy déli határátkelőn keresztül érkező orosz turisták száma megduplázódott a szeptember 21-ét követő napokban.

Szeptember 21. és október 5. között 59.975 orosz érkezett Finnországba a négy ellenőrző ponton keresztül, sokan közülük más európai országokba távoztak, miközben 36.116 orosz tért haza – derült ki a finn határőrség október 5-i adataiból.

Hogyan reagálnak az európai országok?

Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország megállapodott abban, hogy szeptember 19-től leállítják a turistavízumok kiadását oroszoknak. Finnország szeptember 30-án követte a példát.

Norvégia északi-sarkvidéki határa Oroszországgal az utolsó közvetlen útvonal Európába, amely nyitva áll a schengeni turistavízummal rendelkező oroszok előtt. A norvég igazságügyi miniszter szeptember 30-án közölte, hogy a kormány szükség esetén rövid határidővel megtilthatja a további érkezéseket Oroszországból.

A mozgósítás kezdete óta az örményországi, kazahsztáni, georgiai és belarusz német nagykövetségen megnőtt a Németországba és az EU-ba utazni szándékozó orosz állampolgárok száma.

A belügyminisztérium szóvivője a Reutersnek azt mondta, hogy a német alkotmány rögzíti a politikai menedékjogot, de hozzátette: „A kérvények egyedi vizsgálata és az Oroszországból Németországba utazás erősen korlátozott lehetőségei miatt feltételezzük, hogy csak néhány ilyen eset van.”

Egy francia miniszter azt mondta, Franciaország is megválogatja, ki maradhat az országban, figyelembe véve az adott személy helyzetét és az általa jelentett biztonsági kockázatot.

„Gondoskodni fogunk arról, hogy a másként gondolkodó újságírók, a rezsim ellen harcoló emberek, művészek és diákok továbbra is idejöhessenek” – mondta Laurence Boone európai ügyekért felelős államtitkár október 5-én.

Örményországba menekülő oroszok arról, miért hagyták el Putyin Oroszországát
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:17 0:00
Készült a Reuters összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG