Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hrutka Róbert: „Pár jó hang is képes megváltoztatni a világot”


A zene pont olyan, mint az élet: megírjuk, eljátsszuk, és nem marad utánunk semmi, csak a dal. De nagyon nem mindegy, hogy milyen az a dal, amit hátrahagyunk – vallja Hrutka Róbert Artisjus- és Fonogram-díjas zenész, zeneszerző, énekes és producer.

Gyerekkorában egy fülbetegség miatt egy orvos azt jósolta: Nem lesz jobb a hallása; legfeljebb nem lesz zenész. De lett, 13 évesen egy punkzenekar, a Kretens egyik alapítója volt, aminek köszönhetően 15 évesen már aktája volt az állambiztonságiaknál.

A zenész, zeneszerző, énekes és producer több albumot készített többek között Udvaros Dorottyával, a közelmúltban tragikusan fiatalon elhunyt Tompos Kátyával és Grecsó Krisztiánnal, majdnem egy évtizedig zenélt Jamie Winchesterrel, és szólóalbumai mellett csaknem ezer reklám-, sorozat- és filmzenét jegyez.

Már fiatalon együtt zenélhetett a legnagyobbakkal. Egyszer egy erdélyi fellépésre utazott Tolcsvay Lászlóval, amikor ő azt javasolta neki: ha jó úton akar járni, olyan zenét csináljon, amit élete végéig büszkén felvállal. Azóta is ehhez tartja magát.

Igent mondott, amikor civil szervezetek felkérték, hogy írja meg az előválasztás dalát, mert hisz abban, hogy a választás fontos: „Ez az a pillanat, amikor dönthetünk az ország meg a világ sorsáról. Azt nem fogom mondani, hogy ki meg mi ellen. De fontos pillanat, hogy legyen alternatíva” – mondja. Ugyanakkor soha nem játszott és játszik pártrendezvényeken vagy olyan színpadon, ahol ott díszeleg akármelyik párt logója.

Azt mondja, a zenésztársadalmat még nem sikerült annyira megosztania a pártpolitikának, mint a színész- vagy a filmes szakmát. „Teljesen mindegy, melyik politikai oldalon állunk, pont ettől szép, és ettől van meg az ereje, hogy ha egymás mellé tudunk állni, akkor kezdődik meg valami ebben az országban. És ebben szívesen segítek.”

(Amikor az interjút felvettük, Tompos Kátya betegsége még nem volt ismert. A színésznő kezelési költségeinek fedezésére segélykoncertet szerveztek, az egyik szervező Hrutka Róbert volt.)

A beszélgetést itt tudja meghallgatni:

Hrutka Róbert: „Pár jó hang is képes megváltoztatni a világot”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:31:29 0:00

Ha inkább megnézné, azt itt teheti meg:

  • 16x9 Image

    Jakab-Aponyi Noémi

    Jakab-Aponyi Noémi a Népszabadság Magazin külsős munkatársaként kezdte pályáját, később a Kortárs Online-on, az Irodalmi Jelenben és a Drótban lehetett az írásait olvasni. A Szabad Európa előtt az Érd Médiacentrum újságírója, szerkesztője és rádiós műsorvezetője volt. 

XS
SM
MD
LG