Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

HRW: nagyon veszélyes törvény készül az orosz civil szféra ellen


Moscow
Moscow

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet szerint a sokasodó és a szabadságot korlátozó "idegen ügynök törvények" újabb veszélyes példája egy, az orosz parlamentben benyújtott javaslat. A HRW mellett más civilszervezetek is élesen bírálták a tervezetet.

2012. óta, amikor Oroszországban életbe lépett az “idegen ügynök” törvény, egy sor független csoport szembesült azzal, hogy megcsappant a finanszírozása, dolgozóit pedig zaklatták vagy bíróság elé állították.

A törvények hatályát tavaly kiterjesztették az újságírókra és bloggerekre is. Ha pedig elfogadják az állami dumában a múlt héten benyújtott javaslatot, akkor szinte bárkit le fognak fedni az “idegen ügynök” törvények - figyelmeztetett a HRW hétfői nyilatkozatában.

Ha idegen ügynökké minősítették, akkor csak így lehet említeni a médiában

A tervezet drasztikusan kiterjeszti az idegen ügynökké minősíthető magánszemélyek és csoportok körét, új korlátozásokat, regisztrációs és bejelentési kötelezettséget vezet be.

Emellett "kötelezi a médiát, hogy hogy csak az idegen ügynök"meghatározással együtt említheti az ilyen személyek vagy csoportok nevét” - jegyezte meg a New York-i székhelyű szervezet.

Az Amnesty International szerint az új törvényjavaslat “az igazságért és a méltóságért kiálló civilszervezetek és az emberi jogvédők utáni új boszorkányüldözés kezdetét jelenti”.

A tervezet szerint bármely orosz vagy külföldi állampolgár idegen ügynöknek minősíthető, ha:

  • pénzt kap idegen államtól, nemzetközi vagy külföldi intézménytől, külföldi vagy hontalan személytől és politikai tevékenységet folytat,
  • a hatóságok szerint olyan információt gyűjt orosz katonai tevékenységről, “amit Oroszország nemzetbiztonsága vagy érdekei ellen lehet felhasználni”.

Nem lehet majd ellenőrizni az erőszakszervezetek tevékenységét

Mindennek nyomán lehetetlenné válhat hogy a jogvédő szervezetek a fegyveres konfliktusokban (például Ukrajnában vagy Szíriában) részt vevő orosz erők esetleges jogsértéseiről készítsenek jelentéseket.

Jelenleg az emberi jogvédők, a környezetvédők és más aktivisták elkerülhetik a méltatlan és mérgező ‘idegen ügynök’ bélyeget, ha felszámolják szervezetüket és magánszemélyekként folytatják tevékenységüket” - mondta Hugh Williamson, a HRW európai és közép-ázsiai igazgatója.

Az új törvényjavaslat értelmében azonban teljesen le kellene állítaniuk a tevékenységüket vagy elfogadni az idegen ügynök címkét, amivel elszigetelnék magukat az orosz társadalomtól” - tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG