Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hszi Csin-ping párthatározattal készül bebetonozni magát


A képernyőn Hszi Csin-ping kínai elnök, amint a Kommunista Párt megalakulásának századik évfordulóján beszél a pekingi Tienanmen téren 2021. július 1-jén
A képernyőn Hszi Csin-ping kínai elnök, amint a Kommunista Párt megalakulásának századik évfordulóján beszél a pekingi Tienanmen téren 2021. július 1-jén

Hszi Csin-ping kínai elnök várhatóan áterőltet a kommunista párt jövő heti, kulcsfontosságú összejövetelén egy olyan történelmi állásfoglalást, amellyel bebetonozza tekintélyét és örökségét, valamint bebiztosítja, hogy elkezdhesse mindeddig példa nélküli, harmadik ciklusát a jövő évtől.

A „párt százéves harcának fontos eredményeiről és történelmi tapasztalatairól” szóló állásfoglalást a kormányzó Kommunista Párt több mint háromszáz tagú Központi Bizottsága vitatja meg, és szinte biztosan ratifikálja is, amikor november 8–11-én összeül ötéves ciklusának hatodik, egyben utolsó előtti teljes ülésére.

„Ez a határozat Hszi újabb lépése a hatalom megszilárdítása és a harmadik ciklus alapjainak lerakása érdekében” – mondta Jang Csao-hui, aki a Pekingi Egyetemen politológiáról ad elő.

Eddig csak három történelmi volt

Az úgynevezett „történelmi állásfoglalás”, amelynek szövegét még nem hozták nyilvánosságra, mindössze a harmadik a párt történetében – az előző kettő Mao Ce-tung és Teng Hsziao-ping idején jelent meg.

Míg Mao és Teng ezeket a határozatokat arra használta, hogy a párt reflektáljon a korábbi félrelépésekre, és bírálja azokat a tagokat, akik rossz utat választottak, az elemzők arra számítanak, hogy a mostani a Hszi-korszak sikereit magasztalja, konszenzust épít ki arról, hogy az övé a helyes út a párt és az ország számára.

Ez a „dicséretről és öndicséretről” fog szólni – írta a Yibao nevű, a kínai demokrácia előmozdítására létrehozott weboldalon Teng Ju-ven, a Kommunista Párt diákújságjának egykori szerkesztője, aki a párt bírálójává vált, és jelenleg az Egyesült Államokban él.

A legnagyobb Mao óta

Hszi a legnagyobb hatalmú kínai vezetővé nőtte ki magát Mao óta, megszüntetve a két elnöki hivatali időre vonatkozó korlátot, és várhatóan harmadik ötéves elnöki ciklusát is megerősítve, amikor jövő ősszel a Központi Bizottság összeül a 20. pártkongresszus előtt, és megválasztja új vezetőcsapatát.

A határozat előjátékaként a párt propagandaosztálya augusztusban kiadott egy dokumentumot, amely részletezte a párt „történelmi küldetését és eredményeit” az alapítása óta eltelt évszázadban, nagy hangsúlyt fektetve Hszi hivatali idejének irányítási gyakorlatára.

A Kommunista Párt nyilvánossági osztálya nem reagált azonnal a kommentárkérésre.

„A határozat célja Hszi újfajta felfogásának bebetonozása – és az ajtó bezárása Teng reformkorszaka mögött” – mondta Trey McArver, a pekingi székhelyű Trivium tanácsadó cég üzlettársa.

„Ez azt jelenti, hogy megerősítik Kína egypárti politikai rendszerét, a gazdaságot minőségibb és inkluzívabb növekedési modellre állítják át, és rámenősebben lépnek fel globális ügyekben” – tette hozzá.

Hszi útja

Az első „történelmi állásfoglalást” 1945-ben fogadták el – négy évvel a népköztársaság megalapítása előtt –, és Mao arra használta, hogy elítélje eltérő nézeteket valló vetélytársait, létrehozva a terepet kiemelkedő vezetővé válásához.

A második 1981-ben, Teng alatt lezárta a viharos kulturális forradalomról szóló fejezetet, Mao vezetését „hetven százalékban helyesnek és harminc százalékban rossznak” ítélte meg, ideológiailag elfogadhatóvá tette a kapitalizmust, és lefektette a „reform és nyitás” alapjait.

Azóta Kína átalakult, globálisan sokkal integráltabb és magabiztosabb, gazdagabb és egyenlőtlenebb lett.

A párt kormányzási stílusa is megváltozott

Teng és következő két utóda úgy gondolta, hogy a pártnak teret kell adnia a kormánynak, a gazdaságnak és a társadalomnak az organikus növekedéshez. Hszi 2017-ben tette híressé vált kijelentését: „Kelet, nyugat, dél, észak, közép – a párt vezet mindent.”

„Bár Mao óta minden vezető mindig fenntartotta az egypárti kormányzást, a legjobb módjáról alkotott elképzeléseik nagyon eltérők voltak” – mondta Jang.

„A soron következő határozat a párt elmúlt száz évének sikeréről szól, végül arra a következtetésre jut, hogy a jelenlegi út, Hszi útja a helyes út.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG