Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Humanitárius tanácsot alakít a kormány az ukrajnai menekültek támogatására


Egy, az orosz–ukrán háború elől menekülő nő babakocsiját rakja a peronra egy rendőr a záhonyi vasútállomáson 2022. március 1-jén
Egy, az orosz–ukrán háború elől menekülő nő babakocsiját rakja a peronra egy rendőr a záhonyi vasútállomáson 2022. március 1-jén

Humanitárius tanácsot alakít a kormány az ukrajnai menekültek támogatásának összehangoltabbá és szervezettebbé tétele érdekében – jelentette be szerdán a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra arról számolt be budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter elnökségével megalakult tanácsban jelen vannak a köznevelés, a felsőoktatás, a szociális és a gyermekvédelmi terület, az egészségügy, a területi közigazgatás, a munkaügy, a nemzetpolitika, a Hungary Helps és a közlekedés képviselői.

Elmondta, hogy az orosz invázió előző heti megindítása óta csaknem 104 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra, közülük több mint 1300 embert helyeztek el állami segítséggel.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is él a Híd Kárpátaljáért segélyprogram 1357-es adományvonala és 11711711-22222222-es számlaszáma. Tájékoztatása szerint ezekre eddig több mint kétszázmillió forint felajánlás érkezett.

A szóvivő kiemelte, hogy az Ukrajnából érkezők a MÁV-Start járatain ingyen utazhatnak, a Volánbusz pedig négy határ menti helyszínen, valamint a budapesti főpályaudvarokon biztosít buszokat a menekültek szállítására.

Emellett emlékeztetett rá, hogy a kormány vasárnap mintegy harminc tonna élelmiszert és százezer liter üzemanyagot vitt Kárpátaljára, hétfőn pedig bejelentették, hogy hatszázmillió forint értékben küldenek élelmiszert, babaápolási és higiéniai termékeket.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára megköszönte a lakosság részéről érkező segítséget és felajánlásokat. Ugyanakkor rámutatott: nem biztos, hogy minden felajánlást azonnal tudnak fogadni a karitatív szervezetek, de mindenkinek visszajeleznek, és mivel várhatóan hosszabb időre kell berendezkedni, így lehet, hogy később lesz szükség a segítségre.

Majd közölte, hogy a karitatív szervezetek e-mailben várják az önkéntesek jelentkezését, és szükség lenne pedagógusokra is, akik a gyerekek iskola utáni tanítását, magyar nyelvre oktatását vállalnák.

Végül a tartósélelmiszer-felajánlások kapcsán hozzátette, hogy a határ menti segítségpontok megteltek, így nem oda, hanem az Aranyosapátiban lévő, nagyobb raktárba vagy a segélyszervezetek országszerte megtalálható raktáraiba várják az adományokat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál szállások felajánlására is van lehetőség – mondta.

Készült az MTI tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG