Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Huszonkét év börtönt kapott az eltávolított orosz kormányzó, akiért tízezrek vonultak utcára


Szergej Furgal, a keleti Habarovszki határterület korábbi kormányzója a bíróság előtt 2023. február 10-én
Szergej Furgal, a keleti Habarovszki határterület korábbi kormányzója a bíróság előtt 2023. február 10-én

Gyilkosság megrendelése és gyilkossági kísérlet miatt huszonkét év börtönre ítélte egy orosz bíróság Szergej Furgalt, a keleti Habarovszki határterület korábbi népszerű kormányzóját, akit három éve tartóztattak le. A kormányzó nem Putyin pártjában, hanem egy nacionalista pártban politizál. Őrizetbe vétele után tízezrek tüntettek érte hetekig az utcán kormányellenes jelszavakkal.

Furgal tagadta a vádakat, amelyek 2004-es és 2005-ös bűncselekmények állítólagos elkövetésére vonatkoztak, amikor még prominens helyi üzletember volt Oroszország távol-keleti részén.

„A bíróság megállapította, hogy Furgal és bűntársa önző indítékból és az általa irányított kereskedelmi szervezet bevételének növelésére irányuló vágytól vezérelve (…) 2004-ben egy jól szervezett csoportot hozott létre, hogy gyilkosságokat kövessenek el versenytársaik ellen” – közölte az orosz főügyészség Telegramon.

A Moszkva melletti bíróságon Borisz Kozhemjakin, Furgal védőcsapatának egyik ügyvédje azt mondta, hogy az ítélet jogsértő, fellebbeznek és felmentést kérnek.

Az 52 éves Furgalt, a Moszkvától mintegy hatezer kilométerre és hét időzónával keletre fekvő Habarovszki terület kormányzóját 2020 júliusában tartóztatták le.

Őrizetbe vétele nagyszabású tüntetéshullámot váltott ki a régióban, helyiek tízezrei heteken át tüntettek az utcán érte. Támogatói szerint a vádak politikai indíttatásúak voltak, hogy megbüntessék, amiért túlságosan független irányvonalat képvisel Moszkvától.

A korábban a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette, ultranacionalista Liberális Demokrata Pártot képviselő Furgal 2018-ban meglepetésszerű választási győzelmet aratott, amikor a Moszkva-ellenes hangulatot meglovagolva elsöprő fölénnyel megverte a Kreml-barát kormányzót, ami sokkoló eredmény volt Oroszország szigorúan ellenőrzött választási rendszerében.

Vlagyimir Putyin elnök bizalomvesztésre hivatkozva napokkal a 2020-as letartóztatása után leváltotta Furgalt, és egy Moszkva-barát kormányzót ültetett a helyére.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG