Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Huszonötre emelkedett az ukrajnai vasútállomás elleni orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma


Apja gyászolja tizenegy éves fiát, akit egy orosz rakétacsapás ölt meg az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióban, Csapline városban 2022. augusztus 24-én
Apja gyászolja tizenegy éves fiát, akit egy orosz rakétacsapás ölt meg az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióban, Csapline városban 2022. augusztus 24-én

Huszonötre emelkedett az ukrán függetlenség napján elkövetett orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma. Egy hat- és egy tizenegy éves kisfiú is meghalt, egyikük egy autóban égett halálra, a másik holttestét egy ház romjai alatt találták meg a vasútállomás közelében, ahol a rakéta becsapódott – közölte az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője csütörtökön.

Kijlo Timosenko hozzátette: összesen harmincegy ember sebesült meg.

A csapás brutálisan fájdalmas emlékeztetője annak, hogy Oroszország képes olyan katonai erőt alkalmazni, amely a civileknek okozza a legnagyobb szenvedést, és próbára teszi Ukrajna ellenállóképességét a hat hónapja tartó, felőrlő háborúban.

A vasútállomást ért halálos csapás a középső Dnyipropetrovszk régióban, a mintegy 3500 lakosú Csapline kisvárosban történt, azt követően, hogy Volodimir Zelenszkij elnök figyelmeztetett, Moszkva a héten „valami különösen kegyetlen dologra” készülhet, mivel Ukrajna szerdán ünnepelte a függetlenség napját, és aznap volt az orosz invázió hat hónapos évfordulója is.

Ukrajna, amely 1991-ben ezen a napon vált függetlenné a Szovjetuniótól, súlyos támadásokra készült a nemzeti ünnep alkalmából.

Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy „orosz provokációk és brutális csapások lehetségesek”.

A vasútállomás elleni támadás előtt Oroszország hangsúlyozta, hogy mindent megtesz a civilek megkímélése érdekében, akár az ukrajnai offenzíva lassítása árán is.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán egy Oroszország és Kína által vezetett biztonsági szervezet tagjainak találkozóján azt mondta, hogy Oroszország precíziós fegyverekkel hajt végre csapásokat ukrán katonai célpontok ellen, és „mindent megtesznek, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat”.

„Kétségtelen, hogy ez lassítja az offenzíva ütemét, de ezt szándékosan tesszük” – tette hozzá.

Ez volt a második alkalom, hogy Sojgu ilyen kijelentést tett, május végén hasonlóan fogalmazott.

Szerdán a keleti Donyeck régióban három ember halt meg, egy pedig megsebesült – közölte Pavlo Kijelenko kormányzó Telegramon.

A Zaporizzsja Atomerőművel szemben fekvő Nikopol városát éjszaka újabb orosz lövések érték – közölte Valentin Reznyicsenko, a dnyipropetrovszki terület kormányzója.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG