Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Húzza magával a minimálbér emelése a családtámogatásokat


Január elsejétől a gyermekgondozási díj (gyed) és a nagyszülői gyed maximális összege bruttó 280 ezer forintra nő
Január elsejétől a gyermekgondozási díj (gyed) és a nagyszülői gyed maximális összege bruttó 280 ezer forintra nő

Emelkedik Magyarországon a gyed, a gyod, a nagyszülői gyed és az álláskeresési járadék összege is. Az emelés várható volt, hiszen számos juttatás a minimálbérhez van kötve. A gyed, a nagyszülői gyed és az álláskeresési járadék mellett ilyen a táppénz vagy bizonyos betegségekhez kapcsolódóan a munkavállalói adóalap-csökkentő kedvezmény összege is.

A minimálbér emelkedésével a családtámogatások összege is nő január elsejétől – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin bejelentése szerint:

  • A gyermekek otthon gondozási díja (gyod) a minimálbér szintjére, kétszázezer forintra emelkedik. Ez az ápolási díj korábbi összegéhez képest jelentős növekedés.
  • A gyermekgondozási díj (gyed) és a nagyszülői gyed maximális összege bruttó 280 ezer forintra nő.
  • A diplomásgyedre jogosultak közül az alapképzésben részt vevők akár havi 140 ezer forintot, a mesterképzésben részt vevők 182 ezer forintot is kaphatnak.
  • Egyes betegségekben – például laktózintoleranciában, cukorbetegségben vagy cöliákiában – szenvedők a minimálbér öt százalékának megfelelő adókedvezményre jogosultak, jövőre ez havonta tízezer forintot jelent.
  • Az álláskeresési járadék összegének felső határa bruttó kétszázezer forintra nő.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, november 3-án született meg a megállapodás a munkavállalók, a munkaadók és a kormány között arról, hogy 2022. január elsejétől bruttó kétszázezer forint lesz a minimálbér és 260 ezer forint a garantált bérminimum.

A munkaadók nem örülnek a minimálbér emelésének, hiszen úgy kell egy közel húszszázalékos fizetésemelést kigazdálkodniuk, hogy nem tudnak egyik napról a másikra hatékonyabban termelni. Épp ezért kértek járulékcsökkentést. Erről alábbi cikkünkben írtunk bővebben.

XS
SM
MD
LG