Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ibrahimović: LeBron James jó kosaras, de a politikába inkább ne szóljon bele


Zlatan Ibrahimović egy gólját ünnepli a Manchester United színeiben 2017. február 16-án.
Zlatan Ibrahimović egy gólját ünnepli a Manchester United színeiben 2017. február 16-án.

Az AC Milan csatára szerint a sportolóknak nem kéne politizálniuk, mert nem értenek hozzá. LeBron James ismert a feketejogi aktivizmusáról és arról, hogy Donald Trump volt amerikai elnök hangos kritikusa.

Zlatan Ibrahimović, az AC Milan csatára azt mondta, hogy az olyan sportolóknak, mint a Los Angeles Lakers forwardja, nem kéne beleszólniuk a politikába. A négyszeres NBA-bajnok James, akit egyébként Ibrahimović nagyszerű kosárlabdázónak nevezett, az NBA-ben az egyik leghangosabb kritikusa a rendszerszintű rasszizmusnak és rendőri erőszaknak az Egyesült Államokban.

LeBron James gyakran kritizálta Donald Trump volt amerikai elnököt, valamint részt vett abban a mozgalomban, ami a szavazati jogok biztosításáért küzdött, főleg a fekete közösségekben. (Az Egyesült Államokban különböző kritériumai vannak a szavazásnak, és egyesek olykor megpróbálnák kifejezetten egyes társadalmi rétegeket ellehetetleníteni a szavazástól, hogy így egyik vagy másik politikai félnek kedvezzenek.)

"Futballozok, mert a legjobb a futballban vagyok"

„Nagyon szeretem őt. Nagyszerű, de nem szeretem, amikor ismert emberek a politikáról beszélnek. Csináld, amiben jó vagy” – nyilatkozta a svéd születésű, horvát-bosnyák származású futballista. „Futballozok, mert a legjobb a futballban vagyok. Nem vagyok politikus. Ha politikus lennék, akkor politizálnék. Ez az első hiba, amit az ismert emberek elkövetnek, amikor ismertek lesznek. Nekem jobban megfelel elkerülni bizonyos témákat, és csinálni, amiben jó vagy, másként azt kockáztatod, hogy valamit rosszul csinálsz.”

Johnson: akkor Ibrahimović meg inkább futballozzon

LeBron James aktivizmusa és Trump-kritikája miatt 2018-ban a Fox News fehér műsorvezetője, Laura Ingraham azt mondta, hogy Jamesnek és egy másik fekete kosárlabdázónak, Kevin Durantnak, „be kéne fogni, és játszani”.


Michael Johnson amerikai futóbajnok Twitteren reagált Ibrahimović szavaira. „Oké Ibra, szerinted James jó kosárlabdázó és nem kéne beleszólnia a politikába. Te meg nagyon jó futballista vagy, szóval neked meg nem kéne beleszólnod, hogy LeBron jóra használja az ismertségét. Vagy bármibe, ami nem futball!” – írta Johnson.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG