Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bizalmatlanság nehezíti a turizmusból kiesők elhelyezkedését a járványban


Soha nem lesz már olyan az idegenforgalom, mint a világjárvány előtt volt, így látják a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének nyilatkozó idegenvezetők
Soha nem lesz már olyan az idegenforgalom, mint a világjárvány előtt volt, így látják a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének nyilatkozó idegenvezetők

"Megbélyegez a múlt" - mondták a járvány miatt a turizmusból és vendéglátásból kiesők a Szabad Európának. Miközben arra panaszkodnak, hogy a kormányzat elhanyagolja a bajbajutott szektor jelentős részét, a túlélési esélyüket rontja a reménybeli munkaadók bizalmatlansága is. Futár, BKV ellenőr, nyelvtanár, idősgondozó – néhány példa karrierváltásra, avagy hogyan élik túl a járványt az idegenvezetők.

„Nem vagyok hajlandó magamat múlt időben meghatározni. Én idegenvezető voltam és az is vagyok” - mondja Kleyer Éva, aki 1983 óta főállású idegenvezető. Most két diplomával és két nyelvvizsgával – német és angol – idősgondozásból él, egy 85 éves embert lát el, és ezt a munkát is egy ismerősén keresztül sikerült megkapnia. Szerinte általában ez a jellemző, ismerősökön keresztül lehet csak elhelyezkedni.

Azt mondja, 17 éve vállalkozó, végig önállóan dolgozott, jól ment, nem gazdagodott meg, de megélt a szakmájából és utazni tudott.

Most milliókban mérhető a vesztesége. Lassan egy éve tart a korlátozások időszaka, amikor beütött a krach, még szellős volt a naptárja, de látszott, hogy 2020 nagyon jó éve lesz az idegenvezetőknek. Aztán mindent elsöpört a járvány. Most annyit keres meg egy hónap alatt, amit máskor két városban megkeresett.

„Húsz éve nem írtam önéletrajzot, nem volt rá szükségem. Most újra meg kellett tanulnom” – meséli. Gyalázatosnak tartja azt, amit ezzel a szakmával művelnek, miközben ez teremti elő a GDP jelentős százalékát. „Konkrét anyagi segítséget kellett volna nyújtania az államnak. Fizetem az adót évtizedek óta, és amikor én vagyok bajban, semmilyen segítséget nem kapok”.

Mint mondja, annyi könnyebbsége van például egy vendéglőssel szemben, hogy neki legalább alkalmazott után nem kell fizetnie. Évának Bt-je van, annak a tevékenységét nem függesztheti fel. Az, hogy becsukja a céget, 400 ezer forintjába került volna tavaly nyáron. Tehát a cég működik, ő pedig, miközben 0 forint bevétele van, fizeti utána az 50 ezer forintot havonta.

„És ez csak az anyagi oldala, annyi tudás van ennek a szakmának a fejében, még az itt élő budapestieknek is tudnának egy városvezetésen újat mondani, de szétszéledtek a szakemberek” - mondja. Sokan elmentek külföldre, egyik idegenvezető barátja, akinek volt anyagi lehetősége rá, új szakmát tanult, becsüs lett. „Mindenki próbálkozik valahogy túlélni”.

Éva szerint talán nyáron beindulhat valami mozgás, "a németeknek van pénzük, bátrabbak is, talán jönnek, a kérdés az, mi lesz nyitva, mit tudunk nekik mutatni". Ugyanakkor az, hogy ebből a szakmából emberek újra meg tudjanak élni, becslése szerint legkorábban talán jövőre lesz lehetséges. Úgy látja, hogy az a fajta turizmus, idegenvezetés pedig, ami a járvány előtt volt, abban a formájában már soha nem tér vissza. „Bizalom, jólét, béke – ez a három alappillére a turizmusnak. Ha valami hiányzik, nem fognak jönni. De én optimista vagyok. És idegenvezető.”

Nem mehet mindenki nyelvtanárnak

Vera egy olyan utazási irodánál dolgozik, amelyik külföldre szervez körutakat magyaroknak. Svájcba, Ausztriába, Olaszországba vitt sok csoportot. Március 14-én éppen Thaiföldről tért haza, azóta gyakorlatilag nem dolgozott, csak a nyári lazítás idején volt két felkérése.

Nem volt B terve egy ilyen helyzetre, közgazdász diplomája van, de soha nem dolgozott a szakmájában. Azt mondja, hogy a legtöbb kollégája nem tudott elhelyezkedni, néhányan nyelvtanításba fogtak, de nem mehet el mindenki nyelvtanárnak. Akiknek van munkája, azok közül van, aki Németországba ment futárnak, más BKV-ellenőr lett, de akad olyan is, aki korábban sokfelé vezetett utakat a világban, most pedig több diplomával takarít.

Azt mondja, ő abból a szempontból szerencsés, hogy nincs családja, nem kell gyerekekről gondoskodnia, így hónapokig nem is próbált más szakmában elhelyezkedni, inkább kivárt. Most már néhány állásinterjún túl van, várja a pozitív visszajelzést. Sokaktól hallotta, hogy ők is jelentkeztek álláshirdetésekre, de amikor meglátta a hirdető, hogy a jelentkező az idegenforgalomból, vagy a vendéglátásból jönne, vissza sem hívták. Elterjedt, hogy ezeket az embereket nem érdemes felvenni, mert ha a járvány után újra beindul az ágazat, biztosan visszamennek a szakmájukba.

Vera olyan csoportnak is tagja a közösségi oldalon, ahol szakmabeliek, idegenvezetők, turizmussal foglalkozók osztják meg a tapasztalataikat. Egyikük feltett egy e-mailt, egy fejvadász cég küldte körbe az ügyfeleinek, azt tanácsolva nekik, hogy ne vegyenek fel ebből a szektorból embert, úgyis elmennek, ha javul a helyzet. Vera is úgy érzi, hogy cserbenhagyták az idegenvezetőket, semmilyen segítséget nem kaptak. Mindenki vállalkozó ebben a szakmában, a legtöbben KATA-sok. Szemben például a taxisokkal, az idegenvezetőknek nem engedték el a katát, miközben egy éve egy fillér bevételük nincs.

A fejvadász cég körlevele
A fejvadász cég körlevele

Kormányzati támogatás, feltételekkel

A Kisfaludy programban ugyan pályázhattak támogatásra, de csak azok, akinek vidéki lakcíme van, a pályázat benyújtása idején aktív a vállalkozásuk, és 2019-ben számlákkal igazolhatóan dolgoztak belföldön. Az idegenvezetők többsége viszont budapesti lakos, sokan csak külföldre visznek csoportokat, tehát ezt is nagyon kevesen tudták igénybe venni, a támogatást ráadásul a saját vállalkozás fejlesztésére, például eszközvásárlásra, nem pedig tejre, kenyérre adták.

Ételt oszt a válság miatt nehéz helyzetbe kerülteknek egy budapesti étterem
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:25 0:00

"A kormány az első pillanattól ott állt önök mellett"

Egyebek között ezt mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója 2021. február 1-jén abban a videóüzenetben, amit a Turizmus Évadnyitó Gála online eseményére, vagyis a szakmának küldött. A videóban felsorolta a kormány eddigi intézkedéseit és arról beszélt, hogy már csak pár hétig kell kitartani. Vagyis, ha a teljes szektor megmentésére elég pénz nem is, bátorító szavak jöttek a kormánytól.

"A kaszinók bejáratánál megáll a vírus?"

Amanda, aki szabadúszó idegenvezető, úgy érzi, hogy egy mozdulattal lesöpörték a szakmát az asztalról. Öt éve idegenvezetésből él, több diplomája van, de tanári végzettsége nincs, nem tudott úgy váltani, mint azok, akik vissza tudtak menni nyelvtanárként az oktatásba.

Azt mondja, hogy abból a három utazási irodából, amelyikkel rendszeresen dolgozott, egy nagyon nehéz helyzetbe került, de a két nagyobb talán túléli. Az egyik annyira optimista, hogy az idei évre küldött neki beosztást is. Szerinte átrendezi a szakmát a járvány, mert a sokkot, amit a pandémia okozott, nagyon kevesen merik majd még egyszer bevállalni. Inkább több lábra állnak, elhelyezkednek más szakmában, ha tudnak és a szabadidejükben vezetnek majd tovább.

Neki is az a tapasztalata, hogy az állásinterjúkon nem jó ajánlólevél, ha valaki a turizmusból és a vendéglátásból jön. Szerinte érthető, hogy bizalmatlanok az emberrel, mert úgy gondolják, hogy csak átmeneti megoldást keres.

Úgy érzi, nem tettek meg a döntéshozók mindent azért, hogy megtalálják a szakma számára túlélést segítő lehetőségeket. Példaként a városi sétákat említi. Azt mondja, hogy miközben a kaszinók, játéktermek ajtaja nyitva, ők nem vállalhattak be egy maszkos városi sétát a levegőn, headseattel a fejükön, pedig ott sokkal inkább biztosítani lehetne a távolságtartást, mint egy játékteremben.

"A kaszinók bejáratánál megáll a vírus?"- teszi fel a költői kérdést a szakember. "Eltelt lassan egy év, aki józanul gondolkodik tudja, hogy évek kellenek, amíg ez a szakma talpra áll. A bizalom helyreállítása pedig ennél is tovább tarthat."

Újabb válság előtt a vendéglátóipar
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:12 0:00

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG