Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ideiglenes védelmet kapnak az Ukrajnából menekülők Magyarországon


Az orosz invázió elől menekülők érkeznek Magyarországra a beregsurányi határátkelőn keresztül 2022. február 24-én
Az orosz invázió elől menekülők érkeznek Magyarországra a beregsurányi határátkelőn keresztül 2022. február 24-én

A nemzetbiztonsági operatív törzs döntött arról, hogy Magyarország védelmet nyújt az ukrajnai menekülteknek, Magyarországon is benyújthatják a kérelmüket. Az erről szóló kormányrendelet az orosz invázió első napján, csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A döntés értelmében Magyarország védelmet nyújt az Ukrajnából menekülőknek, nemcsak a kárpátaljai magyaroknak, hanem az ukrán állampolgároknak is.

Az Ukrajna területéről érkező ukrán állampolgárok, illetve az Ukrajna területén jogszerűen tartózkodó ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyek Magyarországon is benyújthatják menekültügyi kérelmüket, és a magyar hatóság ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el őket.

Mint arról a Szabad Európa korábban beszámolt, az EU által is törvénytelennek ítélt magyar menekültügyi rendszer szerint ha nem lenne ez az enyhítés, akkor a papírok nélkül érkező ukrán menekülteket vissza kellene irányítani a határról a kijevi nagykövetségre, hogy ott adják be a kérelmüket, és várjanak két hónapot kérelmük elbírálása. A visszás helyzetre a Magyar Helsinki Bizottság is felhívta a figyelmet.

A témával kapcsolatos összes cikkünket megtalálja ezen a linken.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG