Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

2010 óta ötszörösére nőtt a legálisan munkát vállaló idősek száma Magyarországon


Idős vásárlók a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án
Idős vásárlók a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án

Míg a KSH adatai szerint 2010-ben a 65–69 éves korosztályból 25 ezren dolgoztak, addig 2022-ben már 84 ezren vállaltak munkát. Hasonló tendencia tapasztalható a 70–74 éves korcsoportban is. A pénz a legfőbb motiváló erő. Az adatok alapján több férfi dolgozik, mint ahány nő.

A nyugati országokban jók a fizetések, majd a nyugdíjak, így az idősek közül általában csak az dolgozik, akinek valóban kedve hozzá. Magyarországon azonban az alacsony keresetek és induló nyugdíjak miatt vállal sok nyugdíjas munkát, hiszen az ellátás húsz-harminc százalékkal alacsonyabb, mint az utolsó évek átlagkeresete volt – mondta a Népszavának a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Molnár László arra is felhívta a figyelmet, hogy a rossz anyagi körülmények mellett a társadalmi igény is szerepet játszik az idősek munkavállalásában. Az egészségügyben számos területen nincs elég szakember, nélkülözhetetlen az idősek munkája. A háziorvosok esetében az átlagéletkor 65 év.

Az egyik magyarországi üzletlánc arról számolt be a lapnak, hogy az összdolgozói létszám 3,3 százaléka, 419 munkavállalója nyugdíjas. A legidősebb 79 éves, négyórás munkarendben dolgozik, és 2006 óta van a vállalatnál.

XS
SM
MD
LG