Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyárig valószínűleg nem lesz döntés az óraátállításról


Apa kirándul a kisfiaival a bukaresti Vacaresti parkban 2020. november 15-én.
Apa kirándul a kisfiaival a bukaresti Vacaresti parkban 2020. november 15-én.

A német elnökség után a portugál uniós elnökség sem szeretne foglalkozni a tagállamokat túlságosan megosztó óraátállítás ügyével. Így még mindig nem tudni, hogy mikor mondhatunk végleg búcsút az óraátállításoknak.

Tavasszal, egészen pontosan március 28-án egy órával előrébb kell állítanunk az óránkat a nyári időszámításhoz. Ez korábban is így történt, az Európai Bizottság viszont még 2109-ben azt ajánlotta, hogy ne állítgassuk tovább az órát.

A fő érv a megszüntetése mellett, hogy nagyon kevés energiát spórolunk manapság ezzel, viszont nem tesz jót az egészségnek és rengeteg adminisztrációs bonyodalmat szül.

2019-ben a finn uniós elnökség nagyon támogatta is az ügyet, de végül 2021-re halasztották az utolsó óraátállítás időpontját. Az előző, német elnökség viszont a járvány közben nem akart ezzel foglalkozni. Ahogy 2021 első felében a soros portugál elnökség sem.

Az ugyanis csak még nagyobb káoszt hozna, ha minden ország összevissza állítaná át az óráit. Ezt össze kell hangolni, abban viszont vita van az uniós országok között, hogy ki melyik időszámítást szeretné használni. Annyit lehet tudni, hogy Magyarország valószínűleg inkább a nyári időszámítás mellett van.

Ha az első félévben nem sikerül megoldani ezt a problémát, akkor ősszel még mindig választhatunk, hogy visszatérünk-e a téli időszámításra.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG