Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így búcsúztatták a Kossuth-díjas Szőcs Gézát


Az életének 68. évében elhunyt Szőcs Géza költő, író temetése a piliscsabai temetőben 2020. november 14-én.
Az életének 68. évében elhunyt Szőcs Géza költő, író temetése a piliscsabai temetőben 2020. november 14-én.

Az erdélyi magyar költő, politikus, a Magyar PEN Club elnöke 67 évesen hunyt el november 5-én. A volt miniszterelnöki főtanácsadó 1989-1990-ben a Szabad Európa Rádió budapesti irodavezetőjeként dolgozott.

Családja, pályatársai, tisztelői vettek végső búcsút az életének 67. évében elhunyt Szőcs Géza Kossuth-díjas erdélyi magyar költőtől, korábbi kulturális államtitkártól, Orbán Viktor kormányfő kulturális főtanácsadójától szombaton a piliscsabai temetőben.

A fiatal költők nevében búcsúzó Korpa Tamás költő, kritikus, szerkesztő az MTI tudósítása szerint azt hangsúlyozta, hogy Szőcs Géza kivételes tehetségű költő volt, aki tálentumait élete során megőrizte, gyarapította, majd nagy hatású verseskönyvek sokaságában tett közkinccsé.

Orbán János Dénes költő, prózaíró, irodalomszervező úgy fogalmazott, Szőcs Géza "versei a legfurcsább helyzetekben és legtöbbször percek alatt születtek".

A család nevében Szőcs Petra költő, rendező, forgatókönyvíró, Szőcs Géza lánya emlékezett. Elmondta, hogy édesapja úgy volt magyar, hogy egyetemes volt, sok emberen segített, és az ellenfeleivel is toleráns volt.

XS
SM
MD
LG