Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így lett a Rubik-kocka egy új képzőművészeti műfaj eszköze


Sok-sok ezer Rubik-kockából nyílt kiállítás Brüsszelben. A logikai játék egy kortárs képzőművészeti műfajhoz elengedhetetlen kelléke lett. A magyar feltaláló ajánlása szerint a bemutató valódi örömünnep.

"A kocka sok minden, de ami - számomra legalábbis - a legfontosabb, egy műalkotás. Mindenkihez szól, összehoz minket abban az egyetemes törekvésünkben, hogy rendet teremtsünk a káoszból. Az Invader egy nagyon eredeti és kivételesen szép kifejezést kölcsönöz a kocka végső értelmének. Ez a lenyűgöző kiállítás a MIMA-ban a játékosság, a kreativitás és a kalandos művészet örömteli ünnepe” - ezekkel a szavakkal ajánlotta a közönség figyelmébe Rubik Ernő, magyar feltaláló a brüsszeli MIMA-múzeumban bemutatott “Invader Rubicubism” című kiállítást. A Rubik-kocka természetesen bárhol a világban megdobogtatja a magyar ember szívét, különösen, amikor látja, hogy a múzeum boltjában hármassával vásárolják ezt a remek találmányt, lánykori nevén, a bűvös kockát.

De a kocka önálló életre kelt, önálló kifejezési formát teremtett. Invader, a névtelen, de világhírű művész, aki kerámialapokkal formálta meg a számítógép képpontját, amelyet a falakra ragaszt a városokban szerte a világon, a kockában meglátta a projekt folytatását, a pixel-ábrázolás forradalmát. A Rubik-kockák egyik oldalát úgy állította be, hogy egymás mellé-fölé helyezve őket, együttesen egy képet alkossanak. Hihetetlen teljesítmény, amely az emberi szem számára ráadásul értelmezhetetlen, a mobiltelefon kamerájára van szükség, hogy valóban összeálljanak a képek.

Több mint száz alkotás foglalja el a falakat a múzeum négy emeletén. Vannak itt lemezborítók, Cartman a South Parkból, neutron- hidrogén- és atombomba-robbanás, van Gogh-motívum, művészettörténeti remekművek (Rubik Masterpieces), híres futballisták Maradonától Cruyff-ig, Smith ügynök a Mátrixból és még lehetne folytatni a sort.

Aki Brüsszelben jár, megnézheti a kiállítást a MIMÁ-ban (Millennium Iconoclast Museum of Art), a sokat emlegetett Molenbeek kerületben, 2023 január 8-ig.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG