Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így reagáltak brit politikusok és orosz szóvivők Boris Johnson lemondására


Boris Johnson bejelentést tesz a Downing Street 10. előtt, Londonban 2022. július 7-én
Boris Johnson bejelentést tesz a Downing Street 10. előtt, Londonban 2022. július 7-én

Boris Johnson csütörtökön közölte, hogy lemond Nagy-Britannia miniszterelnöki tisztségéről, meghajol a Konzervatív Párt minisztereinek és képviselőinek felszólítása előtt.

Íme néhány reakció:

Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője:

„Jó hír az országnak, hogy Boris Johnson lemondott miniszterelnöki posztjáról.”

„De ennek már rég meg kellett volna történnie. Mindig is alkalmatlan volt a hivatalra. Felelős volt hazugságokért, botrányokért és ipari méretű csalásokért.”

Justin Tomlinson, a Konzervatív Párt alelnöke:

„Én benne voltam a Boris-csapatban, amikor az általános választások azt mutatták, hogy ő a mi sztárjátékosunk, aki át tudja hidalni a hagyományos politikai megosztottságot. Igen, voltak hullámvölgyek, de ő felgyorsította a társadalmi mobilitást és a lehetőségeket.”

„A lemondása elkerülhetetlen volt. Pártként most gyorsan össze kell fognunk, és arra kell összpontosítanunk, ami számít. Ezek most sok szempontból komoly idők.”

Kwasi Kwarteng gazdasági miniszter:

„Milyen lehangoló állapotban vannak az ügyek. Annyi felesleges kárt okozott.”

„Most a lehető leghamarabb új vezetőre van szükségünk. Valakire, aki újjá tudja építeni a bizalmat, meg tudja gyógyítani az országot, és új, érzékeny és következetes gazdasági megközelítést dolgoz ki a családok megsegítésére.”

„A kormány kerekeinek addig is forogniuk kell.”

Nick Gibb konzervatív törvényhozó és volt miniszter:

„Amellett hogy lemond a pártvezetésről, a miniszterelnöknek le kell mondania hivataláról is. Oly sok miniszter elvesztése után elvesztette a folytatáshoz szükséges bizalmat és tekintélyt is. Szükségünk van egy helyettes miniszterelnökre, aki nem vezetőjelölt, hogy stabilizálja a kormányt, amíg meg nem választjuk az újat.”

George Freeman konzervatív törvényhozó és volt miniszter:

„Szükségünk van arra, hogy a miniszterek visszatérjenek az íróasztalukhoz.”

„Most a miniszterelnök végre megtette a megfelelő lépést, amire szükség van, hogy átadja a hivatali pecsétet, bocsánatot kérjen Őfelségétől, és lehetővé tegye, hogy a királynő kijelöljön egy ügyvivőt, aki alatt miniszterek szolgálhatnak, így a Konzervatív Párt rendben választhat új vezetőt.”

Vezető konzervatív törvényhozó:

„Alapvetően megkönnyebbültem, és szomorú vagyok egy elszalasztott lehetőség miatt. Egy ember, akit saját alapvető hibái tettek tönkre.”

Ruth Davidson, a Skót Konzervatív Párt egykori vezetője:

„Semmiképpen nem maradhat októberig. Ostobaság azt gondolni, hogy megteheti. Meg kell értenie.”

Nicola Sturgeon, skót első miniszter:

„Széles körű megkönnyebbülés jön, amiért az elmúlt napok, sőt hónapok káoszának vége szakad, bár az az elképzelés, hogy Boris Johnson őszig marad miniszterelnök, távolról sem tűnik ideálisnak, és biztosan nem tartható fenn.”

Michelle O’Neill, az Sinn Féin észak-írországi vezetője:

„Teljes abszurdum volt, hogy az embereket bármennyi időre is kiszolgáltatták Boris Johnsonnak. Rossz hírű alak. Bárki, aki megpróbálja szabotálni a békemegállapodásainkat, a negyedszázados haladásunkat és a közös jövőnket, nem a barátunk.”

Dmitrij Peszkov, a Kreml Szóvivője:

„Ő nem szeret minket, mi sem szeretjük őt.”

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztériumi szóvivője:

„Boris Johnsont eltalálta egy bumeráng, amelyet saját maga indított útjára (…) Fegyvertársai feladták.”

Zakharova szerint Johnson bukása a Nyugat hanyatlásának tünete, amelyet szerinte politikai, ideológiai és gazdasági válság sújt.

„A történet erkölcsi mondanivalója: ne törj Oroszország elpusztítására (…) Oroszországot nem lehet elpusztítani. Beletörhet a fogad – aztán megfulladsz tőle.”

Készült a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG