Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

India és Kína egyre több orosz olajat vesz


A vezeték útja Kelet-Szibérián át vezet Ázsiába. A kép 2007. július 12-én készült
A vezeték útja Kelet-Szibérián át vezet Ázsiába. A kép 2007. július 12-én készült

India és más ázsiai országok válnak Moszkva olajbevételeinek egyre fontosabb forrásává, jóllehet az Egyesült Államok erős nyomást gyakorol rájuk, hogy ne növeljék vásárlásaikat, amikor az EU és szövetségesei leállították az orosz energiaimportot az ukrajnai háború miatt.

Az ilyen eladások növelik az orosz exportbevételeket egy olyan időszakban, amikor Washington és szövetségesei megpróbálják korlátozni a Moszkva háborús erőfeszítéseit támogató pénzügyi bevételeket.

A helsinki székhelyű, független Energetikai és Tiszta Levegő Kutatóközpont hétfőn kiadott jelentése szerint Oroszország 93 milliárd euró bevételre tett szert a fosszilis tüzelőanyagok exportjából ukrajnai inváziója első száz napjában, annak ellenére hogy az export volumene májusban csökkent.

„A fosszilis tüzelőanyagok exportjából származó bevételek Oroszország haderőnövelésének és agressziójának kulcsfontosságú tényezői, a szövetségi költségvetés bevételének negyven százalékát biztosítják” – áll a jelentésben.

Saját érdekre hivatkozva

India, az olajra éhes, 1,4 milliárd lakosú ország 2022-ben eddig csaknem hatvanmillió hordó orosz olajat vásárolt, szemben a teljes 2021-es év 12 millió hordójával a Kpler nyersanyag-adatbázissal foglalkozó cég szerint. Más ázsiai országokba, például Kínába is növekedtek a szállítások az elmúlt hónapokban, de ennél kisebb mértékben.

Az Associated Pressnek adott interjújában Srí Lanka miniszterelnöke azt mondta, kénytelen lesz több olajat vásárolni Oroszországtól, mert kétségbeesetten vadászik üzemanyagra, hogy az országot a súlyos gazdasági válság közepette is tovább tudja működtetni.

Ranil Wickremesinghe miniszterelnök szombaton közölte, hogy először más forrásokat keres, de nyitott lesz arra, hogy további nyersolajat vásároljon Moszkvától. Május végén Srí Lanka egy 99.000 tonnás orosz kőolajszállítmányt vett, hogy újraindítsa egyetlen finomítóját.

Oroszország exportja diverzifikálásán dolgozik. Marat Pavlov orosz nagykövet hétfőn találkozott Ferdinand Marcos Jr.-ral, a Fülöp-szigetek megválasztott elnökével, és felajánlotta Moszkva segítségét az olaj- és gázellátásban. A feltételeket nem részletezte.

Marcos Jr., akinek hatéves mandátuma június 30-án kezdődik, nem árulta el, hogy fontolóra veszi-e az ajánlatot.

Jelentős árengedmény

Oroszország február végi ukrajnai inváziója óta a globális olajárak nagyon megugrottak, és ez az indiai és más országok finomítóinak további ösztönzést ad arra, hogy éljenek Moszkva 30-35 dolláros árengedményével a Brent- és más nemzetközi kőolajhoz képest, amelyekkel most hordónként 120 dollár körüli áron kereskednek.

Oroszország számára megnőtt az ázsiai országok jelentősége, miután a 27 tagú Európai Unió, a Moszkva külföldi bevételeinek nagy részét biztosító fosszilis tüzelőanyagok fő piaca egyetértésre jutott abban, hogy év végéig leállítja az olajvásárlás nagy részét.

„Úgy tűnik, határozott tendencia kezd rögzülni” – mondta Matt Smith, az orosz olaj áramlását nyomon követő Kpler vezető elemzője. Ahogy az uráli olaj szállítását Európa nagy részében leállítják, a kőolaj Ázsiába áramlik, ahol India lett a legnagyobb vásárló, akit Kína követ. A hajók útvonalát megfigyelő jelentések szerint Törökország is kulcsfontosságú célállomás.

Finomítóközpont: India

„Az emberek ráébrednek, hogy India finomítóközpont; olcsón veszi, finomítja és tiszta termékként küldi tovább, mert jelentős haszonra tehet szert ebből” – mondta Smith.

Májusban mintegy harminc, nyersolajjal megrakott orosz tartályhajó indult az indiai partok felé, és naponta 430.000 hordót raktak ki. Az Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont adatai szerint január–márciusban átlagosan napi hatvanezer hordó érkezett.

A kínai állami és független finomítók ugyancsak fokozták a vásárlást. A Nemzetközi Energia-ügynökség szerint 2021-ben Kína volt az orosz olaj legnagyobb vásárlója, átlagosan napi 1,6 millió hordóval, ami egyenlően oszlott meg a csővezetékek és a tengeri útvonalak között.

Súrlódás Washington és Újdelhi között?

Jóllehet India importja még mindig csak a negyede ennek, a háború kezdete óta tapasztalható meredek növekedés potenciális súrlódási forrás lehet Washington és Újdelhi között.

Az Egyesült Államok elismeri, hogy Indiának szüksége van megfizethető energiára, de „szövetségeseinktől és partnereinktől elvárjuk, hogy ne növeljék oroszországi energiavásárlásukat” – mondta Antony Blinken külügyminiszter az amerikai és indiai kül- és védelmi miniszterek áprilisi találkozója után.

India külügyminisztere, Szubramanyam Dzsaisankar hangsúlyozta: országa szándéka az, hogy legjobb érdekeinek megfelelően cselekedjen, és dühösen reagált az országa orosz olajimportját illető bírálatokra.

„Ha India az orosz olaj finanszírozásával a háborút finanszírozza (…) akkor mondják meg, hogy az orosz gáz vásárlása nem finanszírozza a háborút? Legyünk egy kicsit pártatlanok” – mondta nemrégiben egy szlovákiai fórumon, utalva az európai orosz gázimportra.

Százezerről 870 ezerre

India Oroszországból származó nyersolajimportja a februári napi százezer hordóról áprilisban napi 370.000 hordóra, májusban pedig napi 870.000 hordóra nőtt. A szállítmányok növekedése az iraki és a szaúd-arábiai olajat szorította ki.

India exportja olajtermékekből, például gázolajból napi 685.000 hordóra emelkedett az ukrajnai invázió előtti napi 580.000 hordóról. Dízelexportjának nagy részét Ázsiában értékesíti, de körülbelül húsz százalékát a Szuezi-csatornán keresztül szállította a Földközi-tengerre vagy az Atlanti-óceánra, lényegében Európába vagy az Egyesült Államokba – mondta Lauri Myllyvirta, a CREA vezető elemzője.

Lehetetlen számszerűsíteni az orosz kőolaj pontos mennyiségét az Indiából kiszállított finomított termékekben – tette hozzá. Ennek ellenére „India kiutat biztosít az orosz nyersolajnak a piacra jutáshoz”.

A kínai import is nőtt idén, ami segített Vlagyimir Putyin orosz elnök kormányának abban, hogy a folyó fizetési mérleg 96 milliárd dolláros többletet érjen el az áprilissal záródó négy hónapban.

Nem világos, hogy az ilyen export végül lehet-e szankciók tárgya annak érdekében, hogy csökkentsék az Oroszországba áramló készpénz mennyiségét.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG