Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Indoklás nélkül megszüntetik Derecskén a hajléktalanellátást


Búcsúznak a derecskei menhely lakói
Búcsúznak a derecskei menhely lakói

Szeptember 1-jétől utcára kerülhetnek a derecskei éjjeli menedékhely korábbi lakói. Az intézményt eddig egy önkormányzati alapítvány működtette, amelynek kuratóriumi elnöke a Fidesz által támogatott polgármester. A megszüntető döntést kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangúlag hozta meg a település képviselő-testülete.

A hajdú-bihari város, Derecske képviselő-testülete augusztus 29-én rendkívüli ülésen, egyhangú szavazással döntött arról, hogy megszünteti a Napsugár Gondozóház Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelyét, amelyet eddig az önkormányzat egyik alapítványa működtetett. Az alapítvány kuratóriuma (amelynek elnöke a mindenkori polgármester, jelenleg a Fidesz támogatásával függetlenként mandátumot szerző Rácz Anikó) idén május 2-án döntött a menedékhely bezárásáról.

A derecskei menedék lakói
A derecskei menedék lakói

Nem terveznek vendégmunkásszállót

A polgármester képviselő-testületi előterjesztéséből – amelyet csak pár órával az ülés előtt, azt követően töltöttek fel az önkormányzat honlapjára, hogy a Debreciner munkatársa telefonon érdeklődött a városházán róla – nem derül ki sem az, hogy a kuratórium miért látta szükségesnek a menedék megszüntetését, sem az, hogy a városvezetés miért látja érdemesnek teljesen befejezni a szolgáltatást. Rácz Anikó ugyanakkor megemlítette a dokumentumban, hogy a harmincezer lakosnál kisebb településeken nem kötelező menedékhelyet működtetni, a szolgáltatást az állami normatíva mellett önkormányzati kiegészítésből tartják fenn, valamint hogy a 14 férőhelyes létesítményben jelenleg hatan részesülnek ellátásban.

Az ülésen Rácz Anikó reagált a városban terjedő szóbeszédre, miszerint kínai vendégmunkásokat helyeznének el az ingatlanban. Leszögezte: a városvezetés nem tervez vendégmunkásszállót kialakítani, a bezárás ellenére pedig minden hajléktalanról szeretnének gondoskodni, de ezt szerintük nem feltétlenül intézményi keretek között kell megtenni. Azt, hogy mégis mi indokolja a bezárást, a polgármester a szóbeli kiegészítésben sem jelezte. Ennek ellenére a képviselők kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangúlag fogadták el, hogy szeptember 15-vel szűnjön meg az ellátási szerződés az önkormányzat és az alapítvány között, a jövőben az önkormányzat ne tartson fenn ilyen szolgáltatást, az ingatlan további hasznosításának lehetőségeit pedig a következő ülésen tárgyalják meg. A menedékhely augusztus 31-én zár be.

Az önkormányzati testület szavazta meg az intézmény bezárását
Az önkormányzati testület szavazta meg az intézmény bezárását

A polgármester nem válaszolt

Telefonon próbáltunk érdeklődni Rácz Anikótól azzal kapcsolatban, miért szüntetik meg a hajléktalanellátást, milyen módon gondoskodnának a továbbiakban az eddigi ellátottakról, és mi lesz az ingatlan sorsa (az előterjesztésben a szociális bérlakás lehetőségét vetette fel). Első próbálkozásunkkor röviden cáfolta a vendégmunkások érkezését, majd letette a telefont, hiába tettünk fel egy újabb kérdést, később pedig már nem tudtuk elérni. Kérdéseinket levélben is elküldtük nekik, amennyiben válaszol, frissítjük cikkünket.

A menedékhely bezárása miatt érintett hat emberből öttel személyesen találkoztunk Derecskén, az intézmény előtt. Többségében nyugdíjas vagy nyugdíj előtt álló emberek. Közülük ketten a nevüket vállalva nyilatkoztak nekünk. Szabó József 61 éves, a fél szemére vak, de a másikkal is alig lát, és más betegségei is vannak. Gyógyszereket szed, a felírt orvosságnak csak egy részét tudja kiváltani. Nincsenek rokonai, akik segíthetnének neki. Mint mondta, az alapítvány azt javasolta, menjen Debrecenbe vagy Békéscsabára hajléktalanszállóra, de nem mer, tart a rossz közbiztonságtól. Arra készül, hogy az utcán fog aludni, vagy öngyilkos lesz. „Itt nőttem fel a gyermekvárosban. Várpalotán tanultam, bányász a szakmám, becsületesen dolgoztam. Szégyellheti magát az önkormányzat, hogy ilyet csinál velem.” Megjegyezte, hogy az ellátottak közül senkinek nem volt még dolga a rendőrökkel, pedig közülük többen évtizedek óta hajléktalan emberek, több éve járnak a menedékhelyre.

A derecskei éjszakai menedékhely a bezárás előtt
A derecskei éjszakai menedékhely a bezárás előtt

A menhely lakói nem kaptak tájékoztatást

„Elmondta a miniszterelnök úr, hogy senki ellátatlanul nem maradhat Magyarországon. Ilyen megtörténhet?” – tette fel a kérdést a 72 éves Géza. Elmondta: neki sincs senkije, úgy tervezi, hogy a továbbiakban Debrecenben vesz igénybe ellátást.

A Debrecinernek nyilatkozó derecskei hajléktalanok elmondták: nem kaptak semmilyen tájékoztatást arról, miért zárják be a menedékhelyet. „Pénzt akarnak belőle csinálni” – mondta egyikük, mire a többiek egyetértően bólogattak. Többen is arról beszéltek, hogy nagyon aggódnak a bizonytalan jövő miatt.

E-mailben kérdeztük az eddigi fenntartót, a Derecske Városi Jóléti Szolgálat Alapítványt az éjjeli menedék bezárásáról. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Polgár Tóth Tamás írása.
  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG