Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Inkább átnevelésről, mint pihenésről szól az ukrán gyerekek belarusz táboroztatása


Ukrajna orosz megszállás alatt álló részeiről származó gyerekek egy belarusz katonai bázist látogatnak meg egy táborozáson, amelynek célja, hogy kijuttassák őket a háborús övezetből. A táborokat azonban arra használják, hogy azonosuljanak a Moszkva által támogatott eszmékkel
Ukrajna orosz megszállás alatt álló részeiről származó gyerekek egy belarusz katonai bázist látogatnak meg egy táborozáson, amelynek célja, hogy kijuttassák őket a háborús övezetből. A táborokat azonban arra használják, hogy azonosuljanak a Moszkva által támogatott eszmékkel

Az orosz megszállás alatt álló ukrán területeken élő gyerekeknek szervezett belarusz vakáció szórakozást ígér a háború veszélyei nélkül – de közben a Kreml és a belarusz állam nézeteit népszerűsítik nekik. A táboroztatás miatt nyugati szankciók léptek életbe, egy tanulmány „szisztematikus deportálásnak” nevezte a programot.

Jégkorongoznak, játékgyárat látogatnak, ajándékot kapnak, vicces táncokat adnak elő, de közben automata fegyverekkel is gyakorolnak, páncélozott szállítójárműveken utaznak, megemlékeznek a Szovjetunióról, és egy orosz popdalt énekelnek, amely szerint „Oroszország mögöttünk van”.

Az orosz megszállás alatt álló ukrán területekről származó gyerekeknek szervezett belarusz vakációk nem csupán arról szólnak, hogy kiszakadhatnak a háborús övezetben töltött életükből. A Szabad Európa belarusz és ukrán szolgálata által gyűjtött bizonyítékok alapján az utazásoknak fontos céljuk van: arra nevelni az ukrán gyerekeket, hogy azonosuljanak a Moszkva és Minszk által támogatott eszmékkel.

A Yale School of Public Health Humanitarian Research Lab 2023 novemberében az ukrán iskolások belarusz utazásairól készített tanulmányában „szisztematikus deportálásnak” minősítette a programot, amelyet Belarusz és Oroszország közösen szervez. A tanulmány szerint átnevelés zajlik „a két rezsim politikai érdekeit szolgáló kulturális, történelmi, társadalmi és hazafias üzenetek vagy eszmék népszerűsítésével”. A jelentés szerint „legalább hat gyermekcsoportban” történt katonai kiképzés, többek között a belügyminisztérium embereinek segítségével.

„Segítséget nyújtanak Oroszországnak az ukrán gyermekek nemzeti identitásának felszámolásában – jelentette ki Katerina Rasevszka ukrán emberi jogi ügyvéd, aki az ukrán gyermekek elleni célzott műveletnek nevezte a táboroztatást. – Militarizálják őket, nem akarnak visszatérni Ukrajnába, a saját nemzetük ellenségévé formálják őket” – tette hozzá.

Ukrán gyerekek orosz hazafias dalokat énekelnek az egyik táborban
Ukrán gyerekek orosz hazafias dalokat énekelnek az egyik táborban

Az autoriter belarusz vezető, Aljakszandr Lukasenka, akinek gyermekkori városa, Aljakszandrja volt az úti cél, azt állítja, hogy minden a jótékonyságról szól. Egy 2024-es újévi ünnepségen arról biztosította az ukrán gyerekeket és a többieket, hogy „Belaruszban nincsenek idegen gyerekek”.

A Yale kutatóinak becslése szerint 2022 februárja és 2023 októberének vége között legalább 2442 ukrán gyermeket vittek megszállt ukrán városokból 13 belarusz helyszínre, amelyek közül öt „egészségügyi tábor”.

A Szabad Európa ötven ilyen ukrán gyermeket azonosított a Belarusz Vöröskereszt, az utazás egyik fő szervezője által küldött e-mailek vizsgálatával, amelyeket a Lukasenka kormányával szemben álló, névtelen hekkerekből álló Cyber Partisans csoport szerzett meg.

A belarusz állami televízió beszámolói szerint az elvitt ukrán gyerekek között árvák és szülői felügyelet nélkül maradtak is vannak.

Ellentétben az ukrán gyermekek Oroszországba vitelével, amelynek ügyében a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos ellen, a Yale tanulmánya szerint a belarusz program „látszólag több nem állami szereplőre támaszkodik”.

Ukrán táborozók belarusz zászlót tartanak a kezükben
Ukrán táborozók belarusz zászlót tartanak a kezükben

Egy ideig az egyik ilyen nem állami szereplő az ENSZ gyermekjóléti szervezete, az UNICEF belarusz képviselete volt, amely 2022 augusztusában két tábort finanszírozott ukrán gyermekek számára Belaruszban.

A minszki külügyminisztérium 2023. március 16-i sajtóközleménye szerint az UNICEF finanszírozott egy 2022-es nyári programot, amelyet májusban a Belarusz Vöröskereszt működtetett az ukrán gyermekek „gyógyulása” és „a következő tanévre való felkészítése” érdekében.

A lipki tábort bemutató Instagram-videóban, amely a 2022. augusztus 6–23. között az északkeleti Vicebszk város közelében készült, az látható, hogy gyerekek egy belarusz páncélozott szállítójárművön és egy csapatszállítóban utaznak a közeli Losvido gyakorlótéren.

A Telegramon található néhány hasonló fotó Berjozkából: golyóálló mellényben lévő gyerekek automata fegyvert tartanak a kezükben, egy fiatal fiúnál pedig egy rendőrségi pisztolyra hasonlító fegyver van.

Más felvételeken 2022 augusztusában berjozkai gyerekek éneklik a Kombatot, a Ljube orosz rockegyüttes dalát, amely a második világháborúban játszott orosz szerepet dicsőíti.

Az UNICEF központja és belarusz képviselete nem válaszolt a Szabad Európa kérdéseire, hogy az UNICEF Belaruszban részt vesz-e ezekben a táborokban.

A Szabad Európa riportjának február 22-i megjelenését követő napon kiadott közleményében az UNICEF európai és közép-ázsiai regionális irodája elismerte, hogy az UNICEF 2022 februárja és 2023 februárja között együttműködött a Belarusz Vöröskereszttel, hogy „oktatást, mentális egészségügyi és pszichoszociális támogatást, információs tanácsadást és gyermekközpontú szabadidős tevékenységeket” biztosítson 1421 ukrán gyermek és 739 gondozó számára, akik „jogszerűen tartózkodtak Belaruszban”.

A közlemény arra nem tér ki, hogy az UNICEF hogyan bizonyosodott meg arról, hogy a gyermekek jogszerűen tartózkodnak Belaruszban, de hangsúlyozta, hogy nem támogatja az ukrán gyermekek nemzetközi áthelyezését.

„Az UNICEF soha nem támogat szabadidős célú, határokon átnyúló utaztatást, ha azzal a gyermekeket elszakítják a családjuktól, késleltetik az újraegyesítést, és egyéb kockázatokat jelenthetnek konfliktus idején – áll a közleményben. – Továbbra is mély aggodalommal töltenek el bennünket a gyermekek határokon átnyúló mozgásával kapcsolatos incidensek, amelyek veszélybe sodorhatják őket” – írták.

Ukrán táborozók belarusz zászlót tartanak a kezükben
Ukrán táborozók belarusz zászlót tartanak a kezükben

Az UNICEF 2022-es belarusz jelentése szerint „önkéntesek szabadidős és oktatási tevékenységeket szerveztek hét nyári táborban mintegy kilencven menekült gyermek számára”, de nem nevezte meg a gyermekek származási országát.

A Belarusz Vöröskereszt továbbra is élen jár az ukrán gyermekek utaztatásában Belaruszba. A Vöröskereszt és Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége 2023 decemberében felfüggesztette a szervezetet, miután nem volt hajlandó leváltani főtitkárát egyebek mellett „a gyermekek Belaruszba szállításával kapcsolatos” nyilatkozatai miatt.

Az érintett főtitkárra, Dzmitrij Szaucura és a transzferek egy másik szervezőjére, a paralimpikon Aljakszej Talaira amerikai és európai uniós szankciókat vetettek ki, mert segítették az orosz kormányzat erőfeszítéseit, közreműködtek a kényszertranszferben, ukrán gyermekek deportálásában és katonai nevelésében Belaruszban.

Az 1949. évi genfi polgári egyezmény 49. cikke, amelynek Belarusz is részese, tiltja „az egyéni vagy tömeges erőszakos áthelyezést” és „a védett személyek deportálását” a megszállt területekről külföldi helyszínre.

A Donbász orosz ellenőrzés alatt álló részeiről, Ukrajna Donyecki és Luhanszki területéről származó gyermekek szülei közül többen is azt mondták a Szabad Európának, hogy örülnek a táboroztatásnak.

„Örültünk, hogy elmentek a gyerekek” – mondta Okszana Teplik, akinek két kamasz gyermeke, Szavelij és Szofia 2022 augusztusában a kelet-ukrajnai Luhanszki területhez tartozó Liszicsanszkból Belaruszba utazott. Az asszony elmondása szerint Belarusz mellett az oroszországi Moszkvába és Kazanyba is ellátogattak.

„Jöttek az információk, hogy a gyerekeket a szülők tudta nélkül viszik el – mondta Teplik az ukrán kormányra utalva. – Ez tévhit” – tette hozzá.

Ukrán gyerekeknek fegyvereket és egyéb felszereléseket mutatnak egy belarusz táborban
Ukrán gyerekeknek fegyvereket és egyéb felszereléseket mutatnak egy belarusz táborban

A Belarusz Vöröskereszt dokumentumai között volt egy szülői beleegyező nyilatkozat egy fiú esetében, aki a megszállt Donyecki területről utazott Belaruszba, de a Szabad Európa nem tudta megállapítani, hogy rendszeresen használtak-e ilyen nyomtatványokat.

Az orosz fennhatóság alatt álló Donyecki terület hatóságai olyan szülői beleegyező nyilatkozatokat adtak ki, amelyek többszöri utazást engedélyeznek Luhanszkból és a szintén megszállt Krímről az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Dagesztánba és Abháziába, Georgia Moszkvával szövetséges szakadár régiójába, ahol orosz csapatok is állomásoznak.

Az ilyen formanyomtatványok azonban nem érvényesek a nemzetközi jog szerint, amely nem ismeri el Oroszország igényeit Ukrajna egyetlen részére se, sem a megszállók által kinevezett tisztviselők legitimitását.

Kijev ismételt tiltakozása szerint „az ilyen beleegyezés semmis”, és nem írja felül a „deportálás tényét” – mondta Katerina Rasevszka, a korábban a Krímben működő Regionális Emberi Jogi Központ munkatársa.

Még ha az ukrán gyermek vissza is tér az oroszok által megszállt lakóhelyére, belaruszi utazása deportálásnak minősül – értett egyet vele Lubinec.

A Szabad Európának nyilatkozó, a megszállt területeken élő szülők nem állították, hogy deportálták volna gyermekeiket, de azt nem lehetett megállapítani, hogy szabadon beszéltek-e.

Abducted By Russia, Ukrainian Teen Finds His Way Home Almost A Year Later
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:05 0:00

A belarusz állami média az országot biztonságos menedéknek állította be a szomszédos Ukrajnában zajló harcok elől érkezők számára. A Belarus-1 televízió 2023. novemberi riportjában az egyik utazás kísérője, Natalja Nescsadim azt állította, hogy a Belaruszba érkező ukrán gyerekek „nem akarnak elmenni”, mert „itt biztonságban érzik magukat”.

Az oroszok által ellenőrzött ukrajnai területeken a bombázások mellett mindennaposak az áramszünetek, akadozik a melegvíz-szolgáltatás, valamint megbízhatatlan internet- és mobiltelefon-kapcsolat is – mondták a szülők a Szabad Európának.

A szülők érthető módon azt gondolhatják, hogy „a gyermeküknek jobb lesz Belaruszban – mondta Volha Vjalicska belarusz pszichológus, akit száműzetésbe kényszerítettek a hatóságokkal szembeni kritikája és a 2020-as, vitatott elnökválasztáson független megfigyelőként betöltött szerepe miatt. – De nem gondolnak arra, hogyan fogják őket szórakoztatni, milyen kulturális programok lesznek, mit fognak a fejükbe verni” – tette hozzá.

Pavel Latuska száműzetésben élő belarusz ellenzéki aktivista Hágában 2023. november 7-én
Pavel Latuska száműzetésben élő belarusz ellenzéki aktivista Hágában 2023. november 7-én

A száműzetésben élő belarusz ellenzék egyik vezetője, Pavel Latuska azt mondta, hogy 2023 novemberében benyújtotta a Nemzetközi Büntetőbíróságnak azt a dossziét, amely szerinte bizonyítja Lukasenka érintettségét a Belaruszba hozott ukrán gyermekek illegális deportálásában, de az ICC egyelőre nem adott ki elfogatóparancsot ellene.

Anatolij Hlaz belarusz külügyi szóvivő „nyomásgyakorlásnak és zsarolásnak” nevezte a 2023 decemberében a gyermekek elvitele miatt bevezetett amerikai szankciókat.

Január végén az utaztatás egyik szervezője, a paralimpikon Talai bejelentette: alapítványa azt tervezi, hogy a Herszoni területről is gyermekeket visz belarusz táborokba.

Az oroszok által megszállt ukrán területeken élő gyermekek áthelyezésének megállítása érdekében Lubinec szerint Kijevnek partnereket kell találnia – főleg gyermekekkel foglalkozó nemzetközi szervezeteket –, „akik segítenek nekünk megvédeni gyermekeink jogait bármely ország területén” – mondta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gyermekjogi és rehabilitációs biztosa, Darja Heraszimcsuk azt mondta, hogy szerinte az ilyen áthelyezések megállításának egyetlen módja az, ha Oroszországot legyőzik a háborúban.

„Ukrajnának győznie kell, pont. Csak győzelemmel állíthatjuk le az ukrán gyerekekkel szembeni akciókat. Nincs más kiút” – mondta Heraszimcsuk.

Írta Elizabeth Owen Makszim Szavcsuk, a Schemes, és Andrei Sauliua, a Szabad Európa belarusz szolgálatának tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG