Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Most már bűnként tartjuk számon azt, ami történik, miután gyerekek sérülnek tömegével”


„Most már bűnként tartjuk számon azt, ami történik, miután gyerekek sérülnek tömegével”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:38:14 0:00
Közvetlen elérés

„A pedagógusok tűrtek, vártak, szóltak. Akkor lett elegük, amikor látták, hogy az egy dolog, hogy ők belepusztulnak, de erre most már a gyerekek mennek rá” – mondja dr. Gyarmathy Éva pszichológus, a magyarországi Diszlexia Központ és a Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanács alapítója.

Az integráció fából vaskarika, ha az iskola nem idomul a gyerekekhez, és az atipikus, sajátos nevelési igényű gyerekeket változatlan rendszerbe próbálja meg visszatuszkolni, amivel mindenkinek, a gyereknek, a pedagógusnak, a többi gyereknek, de még a társadalomnak is árt. Főleg úgy, hogy közben egyre több az atipikus gyerek, és lassan nem őket kellene integrálni, hanem a tipikusakat hozzájuk – vallja a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa.

A pszichológus, aki az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán is tanít, elmondta, hogy úgy nem lehet az integrációra felkészíteni a tanárjelölteket, hogy közben őket szegregáljuk és diszkrimináljuk egy jogszabály miatt.

Gyarmathy Éva saját maga is enyhe diszlexiával és hiperaktivitással küzdött, bár ezt akkor, a hatvanas években még senki sem ismerte fel. De ez csak előnyére vált, hiszen így tudja jól és ismeri ezeknek a gyerekeknek a problémáit.

A Szelfiben az SNI-s gyerekekről, a pedagógusképzésről, az új iskolaérettségi rendszerről, a NAT-ról és természetesen a pedagógussztrájkról is beszélgetünk vele.
XS
SM
MD
LG