Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyar internetet másképp cenzúrázzák, mint a nyugatiakat

Idén is felmérte a Comparitech az online cenzúra mértékét a világon, Magyarország pedig ugyanolyan értékelést kapott, mint a legtöbb európai ország, de teljesen más okokból. Az indexük hat szempontot vizsgált: a torrentezés, a pornó, a közösségi média, a VPN, a netes telefonálás és üzenetküldés szabadságát, illetve a politikával is foglalkozó média esetleges erős cenzúráját.

A legdurvábban Kína és Észak-Korea cenzúrázza a netet, ott mind a hat szempont alapján nyílt és eszméletlenül erős a cenzúra, így a maximális 11 pontot kapták az értékelésnél. Bár technológialag nem minden VPN-megoldást vagy pornóoldal elérését tudják azonnal lelőni, az állam folyamatosan és erősen vadássza ezeket. A harmadik kissé lemaradva Irán, ahol a torrentezés nem teljesen tiltott.

Nyugat-Európában teljesen illegális a klasszikus értelemben vett torrentezés, ezért a két pontot kapott Finnországtól Franciaországig egy sereg ország. Magyarország vagy Lengyelország azonban másért ért el két pontot. Mindkét helyen beavatkozna az állam a politikai hírekkel is foglalkozó média működésébe. Ezt ennél a két országnál nem részletezték, de például Görögországnál a közmédia cenzúráját, az információkhoz való hozzáférést vagy az állami pénzek aránytalan elosztását is felhozták. A másik, hogy az előbbi két országban a torrentezés nem teljesen tiltott, de kissé korlátozott.

XS
SM
MD
LG